Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Kriminalförfattaren Börge Hellström död

Kriminalförfattaren Börge Hellström har avlidit, uppger Piratförlaget för Aftonbladet. Han blev 59 år gammal: "Det har gått så oerhört fort. Vi har vetat om att han var sjuk och det är otroligt sorgligt", säger Ann-Marie Skarp, vd och chef vid Piratförlaget, till Expressen.

Börge Hellström var en svensk författare i duon Roslund & Hellström tillsammans med Anders Roslund. Innan den framgångsrika karriären som författare var han kriminell.

– Han var en mycket god vän och en sådan kär författarvän som vi har samarbetat med sedan han debuterade som författare. Vi är så ledsna, säger Ann-Marie Skarp till Expressen.

– Man blir mer än kollegor, man blir familj. Jag litar inte på många människor och inte Börge heller, men jag släppte in Börge och han släppte in mig, säger Anders Roslund till TT.

Till nyhetsbyrån berättar Anders Roslund om hur de lyckades lita på varandra.

– Någon form av kärlek. När vi möttes uppstod en nyfikenhet på den andra. Sen var det också att vi fattade ett beslut att lita på varandra.

Men som författarekollega blev det ibland problem.

– Så jävla jobbig. Men det ska man ju vara och vi var alltid överens om de stora frågorna, säger Anders Roslund till TT.

"En man med stort hjärta"

Börge Hellström var på 90-talet även en av initiativtagarna till organisationen Kriminellas revansch i samhället, Kris.

– Vi jobbade tillsammans under de första fem–sju åren. Börge var en härlig prick, en lättsam människa att ha att göra med. Det jag kommer att minnas är en man med stort hjärta. Han var en otroligt bra kraft för vår förening och vi är honom evigt tacksamma, säger Kris förbundsordförande Christer Karlsson till TT.

Under 2015 började Börge Hellström bbehandlas för lymfom, en aggressiv lymfkörtelcancer. I januari berättade han för Expressen och Aftonbladet att sjukdomen inte gick att bota.

LÄS MER: Börge Hellström drabbad av cancer

– Det har gått så oerhört fort. Vi har vetat om att han var sjuk och det är otroligt sorgligt, säger Ann-Marie Skarp till Expressen.

Börge Hellströms dotter, Amanda Hellström, skriver på Facebook om sin fars bortgång: "Idag somnade min högst älskade pappa, en älskad vän och släkting lugnt in i sitt hem, omgiven av alla närmsta. Jag saknar dig redan och vet inte hur man någonsin blir glad igen. Vila i frid pappa."

LÄS MER: Roslund & Hellström i knarkets kärna

Börge Hellström har tillsammans med författarkollegan Anders Roslund skrivit bland annat böckerna "Tre minuter", "Odjuret" och "Box 21".

MEST LÄST