Robot försökte måla Peter Wahlbecks känslor

En robot försökte på onsdagen tolka en människas känslor – genom konst. Det var en del i ett forskningsprojekt och ”försökskaninen” hette Peter Wahlbeck.

ANNONS
|

Det är på Högskolan i Halmstad som mötet mellan människa och robot sker, inför ett 50-tal vittnen. På varsin sida av ett bord sitter konstnären och artisten Peter Wahlbeck, och på den andra befinner sig en robot med stora, röda armar.

Peter är försedd med sensorer på huvudet, en anordning som till formen påminner om en törnekrona – passande i påsktider – och han målar på ett papper.

Tanken är att hans hjärnvågor och känslor ska tolkas av Rob Boss (så heter roboten) som med hjälp av penslar och färg, ska omvandla dem till konst.

Det tar sin tid.

–  Ja, Rob har varit snabbare när vi har övat, men han kanske är lite blyg i dag, säger Peter som har kontaktats av forskarna och ombetts att medverka.

ANNONS

Han målar för att uttrycka glädje – med bland annat gul färg – och efter ett tag började roboten, som är försedd med ögonbindel, måla gult på ett papper.

– Vi har diskuterat olika färger och gult är en av dem som ska representera glädje, säger Daniel Westerlund.

Han och Sowmya Narasimman är Masterstudenter och försöker få en robot att uttrycka känslor, genom konst.

Det är ett högst seriöst projekt som förhoppningsvis kan betyda mycket för sjuka människor och deras omgivning i framtiden.

– Roboten kan tolka känslor från en person med autism, demens eller depression, som inte är kontaktbar på det vanliga sättet. Den sjuke kan därmed känna sig mer förstådd, säger Daniel.

Roboten som används vid högskolan är ”född” i USA och Kanada och resultatet från Peter Wahlbecks och Rob Boss’ övningar ska skickas till tävlingen Robot art (robotart.org) i USA.

– Vinnarna får en prissumma där en del går välgörenhet, en del till högskolan, och en del till vår grupp som kallas Robot Art Group, så att vi kan fortsätta med det här projektet. Vi är bara i början och vi ska jobba för att få roboten att måla mera expressivt, säger forskaren Martin Cooney.

Medan vi pratar har Peter Wahlbeck gått över till att försöka känna ”misery” och irritation (känslan bestäms med hjälp av pilkastning på en tavla).

ANNONS

Han målar med svart och efter ett tag gör Rob Boss detsamma, med lila streck.

– Se mer irriterad ut, säger någon till Peter.

– Jag försöker. Jag tänker på en sak jag beställde och när den väl kom fram var den inte så bra som jag hade trott, säger Peter som dock ser rätt upplivad ut.

Helen Fuchs, lektor i konst- vetenskap vid högskolan, ser med intresse på mötet mellan människa och vetenskap.

– Konstnärer har i alla tider varit fascinerade av ny teknik och lärt sig det de behövt kunna. Men i det här fallet är det forskarna som har sökt upp konstnärerna, och det är spännande att se när deras kompetens kan användas till annat än konst.

ANNONS