Bilden är beskuren.
Bilden är beskuren.

Mjellby inviger färgstark höst

Fägerna flödade på deras bilder. De såg världen genom färg. Nu ställs Göteborgskoloristernas tavlor ut på Mjellby konstmuseum, med vernissage i morgon lördag.

ANNONS
|

Utställningen ”Att se världen som färg” innehåller verk av 29 konstnärer som hade anknytning till samlingsnamnet Göteborgskoloristerna.

– Vi har haft dem i åtanke länge. De var fantastiska målare och vi har ofta stött på dem och deras bilder genom åren, säger Annelie Tuveros, konstintendent vid Mjellby.

Göteborgskoloristerna verkade främst under 1920-talet, och var elever vid Göteborgs musei rit- och målarskola (i dag: Konsthögskolan Valand).

– Lärarna hade varit elever hos Matisse i Frankrike och influerats av hans sätt att använda färger, säger Annelie.

Följden blev en våg av svenska konstnärer som hade många och glada kulörer på sina bilder. ”Världen består av färg, och föromålen äro endast samlingspunkten, förtätningar av denna färg”, skrev en recencent om Carl Kylbergs bilder 1934.

ANNONS

Han blev en av de kända Göteborgskoloristerna och några andra var Ragnar Sandberg, Inge Schiöler, Åke Göransson och Ivan Ivarsson. Andra har blivit bortglömda med åren, några av dem var kvinnor som gifte sig och fick sluta måla – för att ägna sig helt åt familjen.

Men på ”Att se se världen genom färg” har de plockats fram ur glöms­kan, och det är en utställning som fullkomligt lyser och sprakar av färger. Det är flera glada och soliga bilder av båtar, sjöbodar och stränder, typiska västkustmotiv.

– Konstnärerna målade ofta utomhus och det blev många landskap. Men på vinterhalvåret gick de inomhus och då kunde resultatet bli personporträtt och stilleben, säger Annelie och visar på några bilder.

I ett hörn har museet även hängt några verk med mörkare färgskalor. Koloristerna var en spretig samling målare.

– De var aldrig en sammanhållen grupp med gemensam strategi. De var geografiskt spridda och utvecklades personligt. Samlingsnamnet Göteborgskoloristerna fick målarna inte förrän 1948, av konsthistorikern Axel Romdahl, säger Annelie Tuveros.

Fotnot. ”Att se världen som färg” pågår till och med 29 januari 2017.

ANNONS