Gekås och Gessle på rekordstor bonad

Vad har Per Gessle och Gekås gemensamt? Svar: båda syns på den rekordlånga bonadsmålningen som ställs ut på Hallands Kulturhistoriska museum.

ANNONS
|

Det svenska rekordet i handmålad bonad utökades på torsdagen när elva nya motiv sattes in i det redan långa konstverket på Varbergs fästning.

Störst i världen blev dock inte det halländska projektet. Enligt Guiness World Records skulle bonaden räknas till kategorin ”tapestry” (gobeläng), som toppas av sex stora silkesvävar i Peking/Peking. Det mäter 45 gånger sex meter, men det är inte längden utan ytan på 27 kvadratmeter som räknas.

– För att slå det hade vi behövt måla tre bilder till, vardera, förklarade Elisabeth Blidner, som tillsammans med Monica Rudqvist har hjälpts åt att skildra Slöinge och Eftra, där de själva har sina rötter

ANNONS

– Vi tog även med Oktorpsgården, som min farfar far var med om att flytta från Slöinge till Skansen år 1896, sade Monica, som bär en Eftra-folkdräkt sydd av hennes mamma Ingeborg Raning.

Slöingebonaden blev klarför en vecka sedan och är en av elva nya som inte visades i somras. På den syns bland annat Solhaga, Berte Qvarn, Sia Glass, Gudmundsgården, Äppelgården och Hallands djursjukhus. På bilden om Eftra syns bland annat Suseån, Brystens hembygdgård, laxfiskare, Ugglarps camping, stenhuggeri och Svedinos bil- och flygmuseum.

Under torsdagens invigning berättade projektledare Judith Etzold att tanken var att göra ”ett visitkort från de olika orterna”.

– Judith har gjort en fantastisk kulturgärning och jag hoppas att detta är början på en ny tradition, brömde Elisabeth Blidner.

– Det finns både historiska händelser och besöksmål och moderna inslag. På en bonad finns shoppingvagnar från på Gekås i Ullared och på Söndrums syns Gyllene Tider med Per Gessle, förklarade Christina Andersson-Wiking, 1:e antikvarie på Hallands kulturhistoriska museum.

Att Gyllene Tidermer förknippas med Harplinge lämnar vi därhän, liksom att Släps bonad nog inte har hamnat rätt geografiskt i presentationen från norr till söder.

– Hallands bonadsmåleri är minst lika bra som Dalarnas, tyckte Gunnel Bengtsson, ordförande i Stiftelsen Hallands länsmuseer.

ANNONS

– Det är tidlösa verk. Om de plockas fram om 100 år kan man få fram bygdens historia, menade Halländska hembygdsrådets ordförande Bengt Bengtsson.

Hemma i sittgarage i Torup gjorde Per-Yngve Bengtsson en bild av sin hembygd som hade järnvägen i centrum men även innehöll, Gästis, Bosgårdsfallet, Torups marknad, Prästasjön och en bandyklubba.

– Jag brukar måla landskap i olja och trodde inte att äggtemperafärg var så variationsrik. Det går att blanda pigment och få fram många olika valörer, klarare och svagare. Den var mjukt och fint att måla på linneduken med, sa Per-Yngve.

Fakta: Bonadsutställning

Visas på Varbergs kulturhistoriska museum, i Rikssalen på fästningen, till och med den 26 februari. En bok innehållande målningarna kommer att ges ut den 5 februari.

Den rekordstora bonaden är gjord för att Sveriges Hembygdsförbund firar 100 år under 2016. 70 bilder från olika halländska orter har målats av mer än 90 konstnärer, som är mellan 21 och 85 år.

Projektet har letts av Judith Etzold och Unnaryds Bonadsmuseum. Över 10 000 personer har redan sett bonaden, när den visades i Hallands kommuner och på Skansen i Stockholm i somras.

ANNONS