Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

270 bilder av Hardy Strid till salu

270 utrop.Så många verk av konstnären Hardy Strid går under klubban vid en minnesauktion på torsdag. HP gick på en visning.

Strid, Strid och åter Strid. Den kände Halmstadkonstnärens verk täcker väggar och skärmar på Hallands auktionsverk i Halmstad, och det är bilder i vitt skilda stilar.

– Men hur olika de än är, så ser man alltid att det är Hardy Strid som är upphovsmannen, säger Martin Laurell, vd vid auktionsverket som visar oss runt bland alla bilder.

Han är uppenbart förtjust i det han ser.

– Det känns stort att få uppmärksamma Hardy Strid på det här viset. Han var en lysande konstnär och en intressant person. Det är tämligen unikt att kunna visa upp så många verk av en konstnär, vid ett och samma tillfälle.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare, trots 30 år i branschen, och jag vet inte ens om det någonsin har hänt i Sverige.

Hardy Strid (1921-2012) var en av Halmstads mest omtalade konstnärer i modern tid och han var även känd internationellt, framför allt i Västeruopa. Han jobbade bland annat tillsammans med de danska situationisterna Jörgen Nash och Asger Jorn.

Det har gått fem år sedan Hardy Strid avled men han uppmärksammas med jämna mellanrum. Så sent som i april arrangerade två av hans söner en utställning på Heagård.

Det är konstnärens dödsbo som nu säljer verken vid minnesauktionen och de flesta är målade från 80-talet och framåt. Akryl är den dominerande tekniken men Hardy Strid var en experimentell man som provade på olika saker.

– Vi har upp emot 20 grafiska verk, och vi har hittat en etsning, säger Martin Laurell.

Vid samma auktion på torsdag säljs även verk av andra konstnärer, bland annat delar av en samling från Handelsbanken i Halmstad.

– Banken ska flytta till ett mindre kontor, där det inte finns utrymme för all konst, säger Martin.

– Det kan vara ett vanligt skäl till att människor vill sälja sina tavlor i dag. I moderna lägenheter är det glas överallt och en köksö i mitten, det är ont om plats att hänga tavlor.

MEST LÄST