Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlta385186-nh
Ny roman. Kjell Espmark skriver satiriskt om Sverige i sin senaste roman ”Resan till Thule”.

Kjell Espmark”Resan till Thule”

Litteratur

(Norstedts)

Akademiledamoten och poeten Kjell Espmark har flera gånger i sitt omfattande författarskap försökt sig på samhällssatir. Romansviten ”Glömskans tid” var en uppgörelse med vad Espmark uppfattade som socialdemokratins förfall, och en av romanerna i sviten, ”Hatet”, väckte berättigad upprördhet eftersom många läsare såg en oförsonlig nidbild av Olof Palme.

Nu ger Espmark ut en liten burlesk satirisk pamflett, kallad Resan till Thule, som parafraserar och parodierar klassisk litterär reseskildring. Thule är förstås de antika geografernas namn på höga Norden. Reseskildrare är en fransk upplysningsman från 1700-talet. Utopistenas vision om Utopia som en ö i havet skymtar också som bakgrund.

Något 1700-tal är det dock inte fråga om i det Thule som fransmannen utforskar, snarare är det ett mycket illa förklätt Sverige av år 2017. Klimatet är givetvis uruselt. Kvinnorna är sexuellt frigjorda men iskalla. All historia förnekas. Invånarna har ”bistra tankar och våldsamma passioner, inkapslade i välvilja och is”.

Åsiktskonformismen är diktatorisk. Det finns en opposition och elaka politiska debatter, men alla partier har samma program. Politiker vill bara in i näringslivet. En mördad partiledare hyllas som ett helgon (Palme igen). Thuleborna tyngs av evig skuld, men exporterar samvete till övriga världen.

Påståendet att Thuleborna inte har förtryckt några andra raser skulle nog samerna ha en del synpunkter på. Järnskenorna i terrängen (järnvägar på 1700-talet?) ligger och rostar. De är förstås privatiserade. Skolan är relativistisk anarki vars icke-pedagogik sätter i ära att inte ställa några som helst kunskapskrav på eleverna. Ämnet fysik har tidigare varit uttryck för vit manlig maktordning, och är därför ersatt av ”relationell fysik”.

Precis som i fallet med Glömskans tid-sviten och i synnerhet ”Hatet”, försvarar sig Espmark i ett efterord med att alltsammans är litterär fantasi och att den som läser på annat sätt själv får motivera skälen till sin läsart. Om det varit en alt right-figur, en journalist på Russia Today, en SD-man eller en Katerina Janouch som skrivit ”Resan till Thule” hade ropen höjts om förtal av Sverige.

Nu är det en högt värderad poet, professor emeritus och akademiledamot som skrivit, så reaktionerna kommer att bli intressanta. Själv tycker jag mest att det, trots en och annan poäng till exempel om vapenexport, handlar om gammal vanlig gubbkverulans. Om än i fantasifull litterär dräkt.

MEST LÄST