Kazuo Ishiguro är årets litteraturpristagare

Sara Danius, ständig sekreterare, presenterade pristagaren i Börssalen.

ANNONS
|

Klockan 13.00 presenterade den ständiga sekreteraren Sara Danius pristagaren inför världspressen i Börssalen. Det blev den brittiska författaren Kazuo Ishiguro, 62.

BOKRECENSION:En vandring genom hotfulla skogar

– Nobelpriset i litteratur 2017 går till den brittiske författaren Kazuo Ishiguro som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen, saSara Danius.

Föddes i Nagasaki, Japan

Ishiguro är kanske mest känd för den breda publiken genom filmen Återstoden av dagen. Filmen från 1993 bygger på Ishiguros roman med samma namn. Anthony Hopkins och Emma Thompson spelade huvudrollerna och den nominerades till åtta Oscars.

Ishiguro föddes den 8 november 1954 i Nagasaki, Japan.Familjen flyttade till Storbritannien när han var fem år gammal, och det var först som vuxen han åter besökte sitt födelseland. I slutet av 1970-talet avlade han examen i engelska och filosofi vid University of Kent, därefter studerade han Creative Writing vid University of East Anglia, står det i ett pressmeddelande från Svenska Akademin.

ANNONS

Vidare skriver de att hans författarskappräglas av en språklig återhållsamhet, oberoende av dramatiken i de skildrade förloppen. Senare romaner innehåller samtidigt ett ökat inslag av fantastik. Med det dystopiska verket "Never Let Me Go" (2005) introducerade Ishiguro en kall underström av science fiction i sitt skrivande. I detta verk, liksom i flera andra, har musiken en central plats.

"Jag hoppas att alla Nobelpris kan bli en positiv kraft"

I en intervju med BBC kommenterar Ishiguro vinsten.

– Det är en väldigt orolig tid i världen och jag hoppas att alla Nobelpris kan bli en positiv kraft i världen som den ser ut just nu, säger han och fortsätter:

– Jag skulle bli väldigt rörd om jag på något sätt kunde bidra till en positiv atmosfär i dessa oroliga tider.

Åtta av Ishiguros böcker finns översatta till svenska: Berg i fjärran (1985), Konstnär i den flytande världen (1987), Återstoden av dagen (1990), Den otröstade (1996), Vi som var föräldralösa (2000), Never let me go (2005), Nocturner: fem berättelser om musik och skymning (2010) och Begravd jätte (2016).

LÄS MER:10 senaste Nobelpristagarna i litteratur

"En fantastisk författare"

Kulturprofiler runt om i Sverige är nöjda med valet. Mikael van Reis, författare och före detta kulturchef på GP, kallat valtet för piggt, smart och väldigt överraskande.

ANNONS

– Jag tror att Akademiens ledamöter är nöjda med att ta ”lurat” både journalister och bettingbolag. För egen del har jag inte läst så mycket av Kazuo Ishiguro, bara Återstoden av dagen, men det är å andra sidan en briljant roman och en vacker film, säger Mikael van Reis.

Beate Grimsrud, norsk författare och dramatiker, känner sig glad och melankolisk.

– Jag sitter på tåget hem till Stockholm från en uppläsning tillsammans med Daniel Sjölin (som Beate Grimsrud rådfrågar) och vi skulle säga att vi är melankoliskt glada, säger hon.

"Har inget att invända"

– Förra året blev jag skitförbannad – att belöna Bob Dylan istället för Joni Mitchell eller Leonard Cohen var rent åt helvete – men i år har jag ingenting alls att invända, sägerTorsten Rönnerstrand, docent i litteraturvetenskap och fortsätter:

– Jag läste Återstoden av dagen för 25 år sedan, och den har lämnat efter sig en tilltalande känsla som jag får tillbaka ibland när jag tänker på den. Akademien verkar i alla fall gå in för att förvåna.

Så tycker svenska profiler

Många kulturprofiler har tagit till Twitter för att kommentera årets pristagare. Så här skriver Eric Rosén, journalist och chefredaktör för Politism:

GP:s tillträdande kulturchef Björn Werner hade hoppats på en viss svensk deckarförfattare:

ANNONS

Göran Greider, poet och journalist verkar hoppfull:

Johan Hilton, författare och journalist:

Victor Malm, doktorand i litteraturvetenskap, litteraturkritiker:

Stefan Holm, höjdhoppare:

Andreas Ericson, chef för Timbro medieinstitut:

ANNONS