Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ruben Östlund
Ruben Östlund

Rubens vinnarfilm visad på Röda Kvarn

Regissören Ruben Östlund besökte Halmstad på lördagen, med filmen ”The square” och guldpalmen som han vann i Cannes. – Vi gör ett slags Stanley Cup-turné med priset, sade han.

Alla som hörde Ruben Östlund prata i ”Sommar” på lördagen ska veta att allt var inspelat i förväg.

Det kan inte ha varit direktsänt, för samtidigt som programmet sändes stod den 43-årige regissören och pratade – inför en fullsatt biosalong på Röda Kvarn i Halmstad.

Han har en viss anknytning till staden, bland annat genom sin släkting Egon Östlund (1889–1952), mentor åt Halmstadgruppen. Nu hade Ruben kommit för att introducera sin film ”The square” och framme vid den vita duken stod även Guldpalmen, som filmen vann vid festivalen i Cannes i våras.

Ruben Östlund åker runt och visar upp priset, på ett sätt som påminner om svenska hockeyspelare som har vunnit i NHL i USA. De brukar få hem segerbucklan, Stanley Cup, till Sverige en dag under sommarledigheten.

– Vi ska också låta medlemmar i filmteamet låna hem Guldpalmen. Det kan vara ett sätt att rek­rytera nya, unga spelare till den svenska filmbranschen, sade Ruben Östlund som även uppmanade besökarna på Röda Kvarn att ta en selfie med priset.

”The square” har egentlig premiär på fredag 25 augusti och därför ska jag inte skriva så mycket om filmen, men ett bärande element är en ruta – the square – som målas upp på marken.

– I rutan ska alla ta ansvar för varandra och om någon står där och har problem, är det allas plikt att hjälpa personen, sade Ruben.

Han och arbetskamraten Kalle Boman har anlagt en sådan ruta på Flanaden i Värnamo (den finns även i två norska städer), och det har givit resultat,

– Det har blivit en samlingsplats för manifestationer mot våld och för ett tag sedan hade någon skrivit ”tack för att ni hjälpte vår son” i rutan.

Idén med The square har inte blivit lika väl emottagen i Rubens hemstad Göteborg. Det är väl få som är emot själva rutan, men de gillar inte förslaget om att anlägga den på Kungsportsplatsen. Detta innebär nämligen att statyn med Karl IX till häst, ”kopparmärra”, måste avlägsnas.

– Vi vill flytta statyn till Gustav Adolfs torg där Gustav II Adolf, Karl IX:s son, står staty och vi ska kalla flytten för ”Pappa kom hem”. På sikt ska vi få en familjeåterförening i och med att Gustav II Adolfs mamma Kristina av Holstein-Gottorp förevigas på platsen.

Flyttförslaget har väckt en sällsam vrede i Göteborg.

– Alla är arga på mig, från yttersta högern till den extrema vänstern, berättade Ruben och såg påtagligt nöjd ut.

Han är och förblir en person, vars filmer och åsikter ofta orsakar våldsamma debatter. Så har det varit ända sedan den spretiga och stundtals briljanta debutfilmen ”Gitarrmongot” 2004.

Den filmen gjordes med minimal budget medan du hade tillgång till ett stort team och internationella skådespelare i ”The square”. Kan du se en linje genom alla dina filmer?

– Ja, jag har hela tiden följt mitt personliga intresse i stället för att göra genrefilmer. Filmerna skapas utifrån min egen samhällssyn, sade Ruben Östlund som, efter att ha pratat klart, tog sin guldpalm under armen och åkte vidare.

Till nästa stad.

MEST LÄST