Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Jesper Christensen
Filmkung. Jesper Christensen spelar kung Hakon XII.

Nordiska filmer vid ny klubb

En ny filmklubb har bildats i Oskarström. Det är torsdagar som gäller på Bio Oskar och i höst står fyra nordiska filmer på programmet.

Filmerna har röstats fram av medlemmarna och allra först visas den norska ”Kungens val” den 7 september.

Det är en skildring av kung Hakon XII:s pressade situation 1940 vid den tyska invasionen i Norge. Kungen spelas av de geniale danske skådespelaren Jesper Christensen.

Den 5 oktober är det dags för den uppmärksammade svenska ”Jordgubbslandet”, regisserad av långfilmsdebutanten Wiktor Ericsson.

Filmen handlar om 15-årige Wojtek från Polen som åker till Sverige för att plocka jordgubbar. Han börjar träffa bondens dotter Anneli, vilket resulterar i ett komplicerat och ojämlikt förhållande.

Den tredje filmen, den finländska ”Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv” visas 9 november. Olli Mäki har sommaren 1962 chansen att bli världsmästare i fjäderviktsboxning. Men då måste han gå ner i vikt och koncentrera sig på matchen, vilket är ett problem då han förälskar sig i Raja.

Filmhösten i Oskarström avslutas med ”Heartstone” den 7 december. Det är en skildring av två unga tonåringar, Thor och Kristján, deras vänskap och vardagsproblem i en avlägsen fiskeby på Island.

MEST LÄST