Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlszbda0f9-nh
Prisad regissör. De dokumentärfilmare från Halland som antas till Doc Out West får träffa Karin Ekberg, som har gjort ”Att skiljas” och Efter Inez”.

Det satsas på dokumentärfilmare

Tre regioner går samman för att erbjuda filmare stipendium och handledning av prisade filmskapare.

Inom det nya projektet Doc Lounge West kan dokumentärfilmande hallänningar få ett stipendium på 10 000 kronor och handledning av tre erfarna och prisade dokumentärfilmare. 

– För några år sedan såg vi att många ville göra dokumentärfilmer i Halland. Så vi ordnade en workshop som var otroligt bra. Vi tänkte att vi var tvungna att följa upp det, men hittade inte rätt form, säger Anna Eriksson som är utvecklare för film och rörlig bild på Region Halland. 

Hon pratade med sina kolleger i Värmland och Västra Götaland och de enades kring ett samarbete – Doc Lounge West.

– Vi ville jobba tillsammans och växla upp, säger Anna Eriksson. 

Varje region fick välja ut sin ”expert”. Sara Broos från Värmland har gjort filmen ”Speglingar” om sin mamma Karin Broos. Ahang Bashi från Göteborg har gjort Guldbaggevinnande ”Skörheten” om en värld av depression och panikångest. Karin Ekberg fick stöd från Region Halland för att göra filmen ”Att skiljas” om sina föräldrars skilsmässoprocess, och är Hallands representant. 

– Vi har stöttat henne för hennes nyaste film ”Efter Inez” som var öppningsfilm på Tempo Dokumentärfestival 2017 och som är nominerad till Kristallen, säger Anna Eriksson.

”Efter Inez” handlar om ett par som förlorar ett spädbarn. 

– Spädbarnsfonden gör en familjehelg varje år där familjer samlas och minns dem som inte finns kvar. Det här året anordnades helgen i Varberg och därför spelades en del av filmen in här i Halland.

De tre filmarna valdes ut för deras hyllade filmer, för att de är vana vid att arbeta i processer och för att de är goda pedagoger, förklarar Anna Eriksson. 

Doc Out West vänder sig till dokumentärfilmare i Halland, Värmland och Västra Götaland. Två filmare från varje region väljs ut. Arbetet med varandra och de erfarna dokumentärfilmarna sker i de olika regionerna. 17-18 november träffar de antagna dokumentärfilmarna Karin Ekberg på Katrinebergs Folkhögskola i Vessigebro. 

Hur står det till med dokumentärfilmen i Halland? 

– Vi märker att det är många som har kommit vidare och utvecklat sig som filmare sedan sist, som behöver lite uppbackning, ett forum för att kunna hitta vidare med sina projekt. I och med att det är ganska tillgängligt att göra dokumentärfilm i dag är det många som håller på. Det är kanske tjugo till trettio som är aktiva i Halland, säger Anna Eriksson.

Kriterium för att söka:

Sökande från Halland är över 18 år och boende i regionen. Doc Out West söker dig som gjort en kort eller lång dokumentär som visats på festival, tv eller biograf. Du har en projektbeskrivning på din nästa film och har börjat jobba på den men har inte börjat klippa filmen på allvar. Projekt som kan betraktas som examens- eller skolprojekt kan inte användas i ansökan.

Källa: Region Halland 

MEST LÄST