Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Fiaskofestivalens arrangör gripen

William McFarland var med och arrangerade den kaosartade Fyre Festival på Bahamas i våras. Nu är han gripen och riskerar 20 års fängelse.

Den 25-årige entreprenören misstänks för bedrägeri och ska ställas inför rätten vid en första förhandling i New York under lördagen, skriver AFP.

Enligt åtalet har McFarland, som även driver ett app-företag, lockat investerare till festivalen genom att blåsa upp sina finanser med förfalskade dokument. Minst två personer ska ha gått in med motsvarande 10 miljoner kronor vardera.

"William McFarland lovade en musikfestival som skulle förändra livet, men i verkligheten levererade han en katastrof. Tack vara FBI:s ansträngningar får han nu svara för sina brott", säger åklagaren Joon Kim i ett uttalande.

Fyre Festival arrangerades i slutet av april av McFarland tillsammans med rapparen Ja Rule. Den såldes in som en exklusiv lyxfestival på en paradisö, med världsartister och boende och mat i toppklass. En vip-biljett gick på motsvarande 100 000 kronor.

I stället möttes de välbeställda besökarna av något som liknade ett vindpinat tältläger efter en naturkatastrof, utan vare sig mat eller musik. Flera besökare vädjade till USA:s ambassad om hjälp och fiaskot gav upphov till stor munterhet på sociala medier.

Arrangörerna stämdes snart av flera besvikna festivalbesökare på över 800 miljoner kronor.

MEST LÄST