Rupert Everett är aktuell med "The happy prince". Arkivbild.
Rupert Everett är aktuell med "The happy prince". Arkivbild.

Everett skildrar Oscar Wildes sista tid

För Rupert Everett har det alltid varit en dröm att få göra en film om Oscar Wildes sista år och död efter att denne suttit i fängelse för sin homosexualitet. Everett, som själv kom ut som gay på 1970-talet, skrev manuset 2007 och har sedan dess kämpat för att få filmen gjord.

ANNONS
|

- Att jag också regisserade, det beror på att ingen annan ville göra det. Tro mig, jag försökte verkligen hitta någon, säger Everett, som också spelar Wilde, till TT.

Det har gjorts många filmer om författaren Oscar Wilde, men de år som Everett skildrar i "The happy prince" har det inte berättats om tidigare.

- Ända sedan jag började tillbringa tid i Paris på 70-talet, och själv kommit ut som gay, har jag varit fascinerad av den här delen av hans story. De andra filmerna har slutat med att han hamnar i fängelse, jag ville berätta om vilka effekter detta fick och om de år han tillbringade i exil.

ANNONS

Rupert Everett fann paralleller mellan det Wilde utsattes för och hans eget liv.

- Att komma ut som gay i filmvärlden på 1970- och 80-talen var inte idealiskt. Det är alltid en utmaning. Showbusiness är en värld som är gjord för heterosexuella män och som homosexuell simmar man mot strömmen. Inte så mycket nu, kanske, men definitivt när jag började, säger han.

"En tuff berättelse"

I den pågående metoo-kampanjen har det talats mycket lite om trakasserier mot homosexuella. Everett säger:

- Vi vill också ha vårt ögonblick. Det börjar nu. Med den här filmen. Det är en tuff berättelse, men det som händer i den händer just nu i länder som till exempel Ryssland. Mycket har hänt, mer måste göras. Det är en viktig berättelse.

Den kvinnliga huvudrollen i "The happy prince", som Oscar Wildes hustru Constance, spelas av Emily Watson.

ANNONS

- Rupert skrev den för mig. Vi har känt varandra länge. Sen har det gått fram och tillbaka, ibland verkade det som om den inte skulle bli av, och då tänkte jag "det här kommer att knäcka honom". Men nu är vi här, säger hon.

Kraft i systerskapet

Samtalet med Watson går från att tala om synen på homosexualitet i dag till vad hon tycker om metoo-rörelsen.

- Det är fantastiskt och starkt – och när kvinnor går samman kan de åstadkomma så mycket. Det finns en kraft i systerskap som är riktigt kraftfull. Men vi måste gå varsamt framåt. Mänskligheten har skapat demokrati och lagar och vi måste se till att detta nu hamnar där, säger hon.

Emily Watson betonar särskilt kraften i sociala medier.

- Där finns det ingen som tar ansvar och de som hela tiden håller till på sociala medier kan vara så extrema. När sådant här exploderar så blir det konflikter och det kommer att förstöra människor. Vi måste få visa människor som tar det till en plats där det är rättvist och öppet, där det ger upprättelse till de som har blivit skadade, men där man också skyddar rykten. Det är komplext, säger hon.

ANNONS

Watson ska om några månader åter filma med Stellan Skarsgård, som hon mötte i sin genombrottsfilm "Breaking the waves" – de har både roller i Johan Rencks tv-serie "Chernobyl". Hon berättar att hon håller stadig kontakt med Skarsgård.

- När jag fyllde 50 förra året bjöd jag in honom. Han svarade "om du är 50, då måste jag vara död".

Berlin, TT:s utsände

Fakta: Oscar Wilde

Oscar Wilde, född 1854, var en brittisk författare och dramatiker.

Till hans verk hör "Dorian Grays porträtt", "Solfjädern", "En idealisk äkta man" och "Mister Ernest".

De två sistnämnda pjäserna sattes upp i London och drog stor publik. Samtidigt dömdes Oscar Wilde till fängelse för sin kärleksaffär med Alfred Douglas och pjäserna lades ned.

Oscar Wilde dog i Paris 1900, 46 år gammal.

ANNONS