Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Toni ”Otto” Ottosson har skrivit bok om sina år som HP-fotograf

Toni ”Otto” Ottosson var pressfotograf i nästan ett halvt sekel, varav 36 år på HP. Nu har han samlat bilder och berättelser i boken ”Fotografen som grävde i minnet”.

Det har snöat i april (!) i Halmstad och det råder kaos i Halland. Men en vinterklädd sexårig pojke står på Storgatan och lyfter glatt en av sina skidor.

– Det är min son Roger, säger Toni Ottosson allmänt kallad Otto. 

Det var han som tog bilden 1966, och det är ett tidsdokument på flera plan. Vi kan se bilar på gatan – på den tiden fick de köra där – och att det är vänstertrafik (övergången till högertrafik ägde rum 3 september 1967).

Ottos bok "Fotografen som grävde i minnet" – som släpps i dagarna – är full av bilder som speglar utvecklingen i Sverige under andra hälften av 1900-talet. Han har samlat minnen från sitt yrkesliv: nio år på Jönköpings-Posten (Otto är uppväxt i dåvarande Hakarps kommun, i närheten av Huskvarna) och 36 år på HP. 

Det var en tid när samhället genomgick stora förändringar och Otto bevakade allt, på lokal nivå. Hans bok är full av politiker, musiker och idrottsmän men även av många så kallade okända, vanliga människor.

På en bild kan vi se den ryske kosmonauten Gagarin – "den förste mannen i rymden" – när hans tåg stannar för några minuter i Halmstad och på en annan diskuterar HBK-legendaren Rutger Backe med en motståndarmålvakt om bollen var "inne" eller inte. På en tredje sitter en fullt påklädd dam och njuter av strandlivet i Tylösand, och på en fjärde har ett träd blåst ner och demolerat en bil vid den stora stormen 1969.

När man ser bilderna och läser dina berättelser, känns det som om du hade kul på jobbet.

– Ja, på den tiden fick jag resa överallt och träffa en massa människor, och på 70-talet stärktes bildens ställning på HP. Vi fick göra bildreportage och hela bildsidor, och jag skrev även ibland, säger Otto.

Jag träffar den 77-årige fotografen på HP:s redaktion, dit han har kommit i sällskap med sondottern Josefine Ottosson. Hon är frilansande grafisk formgivare och har redigerat texter, formgivit och skött allt praktiskt med boken.

– Utan henne hade det inte blivit något. Hon är min vd, säger Otto med ett skratt.
Bokplanerna började som ett privat projekt för några år sedan, när Otto gjorde en bok till sina sex barnbarn.

– Jag ville att de skulle känna till min historia. 

Gåvan till barnbarnen blev lyckad och förra hösten började Otto och Josefine att prata om "en riktig bok".

– Jag fick slita hårt med att leta bilder. De jag inte hade själv var svåra att få tag på, säger Otto.

Ja, ibland kan bilder även vara omöjliga att ta. En av de dråpligaste anekdoterna i "Fotografen som grävde i minnet" utspelades 1976:  Halmstads BK hade blivit svenska mästare i fotboll och Otto skulle ta en lagbild.

Hela historien går inte att återge här, men bilden skulle tas i färg – vilket på den tiden krävde en komplicerad teknik. Men HBK:s tränare Roy Hodgson var inte samarbetsvillig och till slut beslutade Otto och hans chef att publicera en helt tom bildruta. I protest.

– Många var upprörda efteråt, inte minst HBK: styrelse. Men efterhand började alla hälsa på mig igen, säger Otto med ett skratt. 

Han skrattar ofta när han pratar om boken, vars omslag pryds av en bild på den unge och snygge pressfotografen Toni Ottosson. Han sitter med kameran i skopan till en grävmaskin, klädd i vit skjorta, kostym och slips.

– Sådan var arbetsklädseln i mitten av 1900-talet.

Men var det inte opraktiskt, när du satt i en skitig grävskopa? Eller om du fotograferade på en lerig åker? Du måste ha smutsat ner dig.

– Ja, men då var det bara att åka hem, borsta skorna och snygga till sig.

Lite om: Toni Ottosson

Ålder: 77 år.
Familj: Fru, två barn, sex barnbarn och ett barnbarnsbarn.
Bor: Villa på Vallås.
Gör: Pensionär sedan 16 år. "I dag försöker jag se mycket av det jag aldrig hann med när jag jobbade. Vi reser gärna och jag är väldigt intresserad av konst" (Otto drev HP:s galleri 1991-1996).
Aktuell: Med boken "Fotografen som grävde i minnet".
 

Lite om: Josefine Ottosson

Ålder: 33 år
Familj: Sambo.
Bor: Villa på Furet.
Gör: Frilansande grafisk formgivare. "På fritiden tycker jag om att resa och fotografera, vilket jag kanske har ärvt av farfar".

MEST LÄST