Thom Lundberg besöker halländska bibliotek i början av mars och berättar om sin debutroman "För vad sorg och smärta"
Thom Lundberg besöker halländska bibliotek i början av mars och berättar om sin debutroman "För vad sorg och smärta"

Thom Lundbergs roman berättar om resandefolket

Snart kommer författaren Thom Lundberg till länet, för att delta i Hela Halland läser. Men redan på torsdagen kan han vinna ett pris för sin roman "För vad sorg och smärta", som utspelas bland resandefolk i Halland.

ANNONS
|

Det är Borås Tidnings debutantpris som delas ut på torsdagen, och Thom Lundberg är en av fem nominerade. Och det är bara ett av många tecken på uppskattning som har mött hans roman "För vad sorg och smärta". Det har skrivits många vackra ord i recensionerna.

– Det är helt otroligt. Jag hade väntat mig att boken skulle väcka intresse eftersom den handlar om resandefolket, som har varit bortglömt i den svenska historien. Men jag hade inte ens vågat fantisera om de här reaktionerna.

Det säger Thom Lundberg när jag når honom på telefon i hemmet i Luzern i Schweiz. Samtalet bryts en gång och vi har stundtals svårt att höra varandra.

ANNONS

– Det kan bero på vädret, det snöar och det kan vara åska i luften, säger Thom som bor i Luzern eftersom hans fru jobbar där.

– Staden och naturen är väldigt vacker och det är en bekväm liten stad men det märks att Schweiz är ett lågskatteland, där man ska sköta sitt och inte hjälpa varandra. Det präglar stämningen, åtminstone här i Luzern – till exempel så det är ingen som reser sig om det kommer in en gravid kvinna på bussen.

Den 38-årige författaren får dock om några veckor besöka en plats med högre skatter och (därmed?) större kulturella satsningar. Thom är en av författarna i projektet Hela Halland läser som i år har temat utanförskap. Under början av mars ska han möta läsare på bibliotek runt om i Halland, samma landskap där hans debutroman "För vad sorg och smärta" utspelas.

– Jag är själv uppväxt i Skåne men min pappa och hela släkten på hans sida har bott i Halland. Jag har hört många historier om resandefolket från den tiden.

De gamla berättelserna tar också stor plats i "För vad sorg och smärta" som tar med läsaren till den fiktiva orten Siltebruk, i närheten av Falkenberg på 1950-talet. I centrum står en familj med två söner (en dotter är omhändertagen av myndigheterna) som tillhör resandefolket.

ANNONS

Det är en dysfunktionell familj där pappan dricker och mamman är sjuk. Dessutom utsätts de för en hård press från samhället ("Ni tattare gör inget annat än tjuvar och bedrar").

Romanen handlar främst om Olof, en av sönerna, och hans försök att hitta en vettig tillvaro i Sverige och samtidigt hålla fast vid sina rötter.

Thom är uppväxt 30 år senare men har själv upplevt problematiken.

– Jag bodde till en början i skånska Tollarp och hade mina släktingar i grannskapet. Jag lekte med mina kusiner, och det var naturligt att tillhöra resandefolket. Men när familjen flyttade till Osby försökte jag smälta in mer i samhället och dolde mitt ursprung. Jag spelade många roller men till slut gick det inte, och som vuxen gick jag in i en depression.

Thom gick i terapi och efter något år började han skriva. Flera år senare blev han klar med "För vad sorg och smärta" som är författad på svenska, med rika inslag av ord på romani.

– Det är ett språk som nästan är utdött och nu var det dags att sätta det längst fram.

Jag letade först efter en ordlista i boken, men det fanns ingen.

– Nej, jag ville tvinga in läsarna i språket, och det verkar ha fungerat bra.

ANNONS

Ja, det är inga problem att förstå språket i romanen som har kallats"ett nödvändigt nytt kapitel i svensk litteratur, det om resandefolkets kulturhistoria".

– Det stämmer, egentligen kommer boken 70 år för sent. I mitten av 1900-talet började författare skriva om statare och andra grupper som levt utanför samhället, men man glömde bort resandefolket.

Det säger Thom Lundberg som snart får chansen att berätta mer och svara på frågor i Halland.

– Det ska bli roligt att komma dit. Vi har en stuga i Läjet där vi är varje år och min svärfar bor i Varberg, så honom ska jag passa på och träffa.

Du har en hel del anknytning till länet och det gäller även en av de andra författarna som deltar i Hela Halland Läser. Ralf Novák Rosengren är uppväxt i Halmstad och i efterskriften till din roman rekommenderar du ju boken "Romanifolkets visor", där han är en av upphovsmännen.

– Ja, Ralf är en jättebra musiker och författare, och jag gillar hans bok "5768 visningar på Youtube". Ralf är för övrigt syssling till min pappa, vi är inte så många inom resandefolket.

Lite om: Thom Lundberg

Ålder: 38 år.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Luzern i Schweiz.

Resandefolket: En grupp bland romer i Sverige. Resandefolket anses vara de första romerna som kom till Sverige. Senare, I slutet av 1800-talet kom vlachromerna som kom att kallas för ”zigenare”, medan resandefolket kallades ”tattare”.

Hela Halland läser: Hallands största bokcirkel med författarbesök, dans, musik och samtal. Thom Lundberg är en av författarna och besöker bland annat stadsbiblioteket i Laholm 6/3, Falkenbergs stadsbibliotek 7/3, Folkbiblioteket i Hylte 8/3 och stadsbiblioteket i Halmstad 9/3. För mer information om Hela Halland läser (HHL), se www.regionhalland.se/helahallandlaser

ANNONS