Thom Lundberg turnerar just nu i länet och pratar om sin roman "För vad sorg och smärta". I Halmstad hade han lockat ett 30-tal åhörare.
Thom Lundberg turnerar just nu i länet och pratar om sin roman "För vad sorg och smärta". I Halmstad hade han lockat ett 30-tal åhörare.

Thom Lundbergs roman är en debut på flera plan

Det är viktigt att känna till – och äga – sina berättelser och sitt ursprung. Det menar författaren Thom Lundberg som på torsdagskvällen besökte Stadsbiblioteket i Halmstad.

ANNONS
|

Thom Lundberg åker för närvarande runt i länet och pratar om sin roman ”För vad sorg och smärta”, som en del i bokcirkeln Hela Halland läser.

Boken, hans förstlingsverk, har fått översvallande recensioner och erövrat Borås tidnings debutantpris.

– Det där är märkligt, jag har knappt hunnit landa i det ännu, säger Thom när han sitter på Nissanscenen tillsammans med bibliotekarierna Jeanette Malm och Elisabeth Skog.

Det är de som frågar ut författaren och samtidigt spelar in till Bibliotekspodden, deras eget program med bokprat.

Det finns en hel del att fråga Thom Lundberg om, mannen vars bok är en debut på flera sätt. Det är den första romanen hittills som på allvar har resandefolket – en grupp bland romer i Sverige – i centrum.

ANNONS

– Det känns bra att vi själva börjar berätta vår historia.

Författaren, som tillhör resandefolket, har placerat sin berättelse i 1950-talets Halland, i en fiktiv ort nära Falkenberg. Han är inte själv hallänning men hans släkt har djupa rötter i länet.

– Stora delar av min släkt bor eller har bott här, säger Thom som räknar upp flera andra skäl till att Halland är en bra spelplats för romanen.

– Ett är att länet är så vackert, vilket är bra om man ska ha med naturbeskrivningar.

Boken är skriven på svenska med starka inslag av uttryck på romani. Flera läsare har undrat varför Thom inte har kursiverat orden och bifogat en ordlista. Det måste tyda på stort förtroende för läsarna?

– Ja, jag ville lyfta resandefolket längst fram, vi har varit i bakgrunden så länge. Jag gillar att möta andra språkvärldar i böcker, livet blir fattigt om man bara klarar av sin egen språkvärld.

”För vad sorg och smärta” är en komplex bok som på intet sätt romantiserar resandefolket. Thom har i tidigare intervjuer berättat om hur han under sin uppväxt uppmanades att vara stolt över sitt ursprung, men ändå hålla det hemligt för omvärlden, vilket fick fatala följder.

Han hade också känt ett stort ansvar mot sin släkt och andra inom resandefolket, när han började skriva romanen.

ANNONS

– Min mamma var mycket tveksam och sa ”skriv om samer i stället”, säger Thom med ett skratt men blir snart allvarlig igen.

– Hade de äldre inom resandefolket sagt nej till boken, hade jag aldrig publicerat den. Jag hade skrivit klart men behållit resultatet för mig själv.

ANNONS