Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/10
ANNONS ▼

Nu tänker Inga Lindén Nilsson sätta punkt

Inga Lindén Nilsson var pensionär när hon 2002 tog en fil mag i konstvetenskap. 14 år senare är hon 82 år och har nyss gett ut sin tredje bok om de halländska kyrkorna. Den här gången handlar det om predikstolar och altaruppsatser.

Inga har arbetat som lågstadielärare i hela sitt 40-åriga yrkesliv. När pensionsåldern började närma sig – då bodde hon i Stockholm – kände hon sig långt i från redo att slå sig till ro.

– År 1997 skulle min ena son börja studera arkeologi vid Stockholms universitet och tyckte att jag skulle slänga in mina papper jag också på någon utbildning som verkade intressant.

Valet föll på konstvetenskap och Inga fick därmed ikläda sig elevens roll för första gången på väldigt länge. En av föreläsningarna hon var med på handlade om medeltiden och där sade det ”klick”.

Inga blev totalsåld på ämnet och hittade därmed sin nisch.

Livet som student var roligt. Den inledande oron att hon var för gammal i ett gäng som nyss tagit studenten försvann direkt.

– Det var verkligen underbara ungdomar, ingen tänkte alls på någon åldersskillnad, vi hade bara trevligt tillsammans.

2002 var Inga klar med sin fil mag. Året därpå flyttade hon och hennes man från Stockholm till Halland. Ibland åkte de runt i länet och tittade på gamla miljöer. Särskilt gamla medeltidskyrkor intresserade Inga som fastnade för alla de träskulpturer som fanns i dem. Idén att skriva en bok om dem föddes.

– Jag tog kontakt med länsantikvarie Hans Bergfast och föreslog honom att jag skulle göra en bok om just träskulpturerna.

Efter en tid fick Inga klartecken och satte genast i gång med att inventera beståndet. År 2007 kom ”Medeltida träskulptur i Hallands kyrkor” där en religiös bildkonstvärld, som i vissa fall är uppåt 800 år gammal, presenterades.

Sen blev det några års uppehåll innan det var dags för nästa bok. Denna gång med fokus på det medeltida konstarvet i kyrkorna. Det finns få skåp, luckor och dörrar som hon inte öppnat i sin jakt på spännande föremål. Här finns vackra rökelsekar, kalkar, kannor och mycket annat, bland annat en presentation av dopfuntar som alla har sitt speciella utseende och sin historia.

Arbetet med böckerna har gjort Inga till en välbekant person hos länets kyrkvaktmästare som mycket vänligt hjälpt henne. Hon är också tacksam mot de konservatorer som bistått med sina kunskaper. Ett och annat vänskapsband har knutits även här.

På sensommaren i år kom den tredje boken som handlar om altaruppsatser och predikstolar. Här lämnar också Inga medeltiden och sätter i stället fokus på reformationen och renässansen.

Bok nummer tre blir också den sista. Det blir för slitsamt. Nu vill Inga i stället ta hand om både sig själv och sitt hem som har fått stå åt sidan ganska länge.

– Jag har till och med fått ligga ute med pengar tills boken var helt klar, det har varit ganska tufft.

Stolt och glad är hon oavsett och hoppas så klart att både den och de övriga blir hårda klappar under granen i år!

Fotnot: CAL-förlaget har gett ut Ingas två första böcker. Den senaste är det Storartad förlag som ger ut.

Lite om: Inga Lindén Nilsson

Ålder: 82 år.

Bor: Hus i Getinge.

Familj: Tre söner, fyra barnbarn.

Gör: ”Nu har jag inga fler böcker att skriva, däremot en misshandlad tomt och ett hus jag behöver se över”.

Egna favoriter: ”Predikstolen och altaruppsatsen i Rolfstorps kyrka (se bild ovan). Och så konsten i Steninge kyrka som är så välgjord och fantasifull”.

MEST LÄST