Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Eva Eriksson har genom åren medverkat i mer än 40 böcker och hon fortsätter att rita och skriva för barn.
Eva Eriksson har genom åren medverkat i mer än 40 böcker och hon fortsätter att rita och skriva för barn.

Eva Eriksson tidlösa verk ger kulturpris

Hennes tidlösa bilder har varit en självklar del av livet i otaliga barnfamiljer, i flera generationer. På onsdagen fick Eva Eriksson Region Hallands kulturpris.

Säg Bella och Gustav, Den vilda bebin och Lilla syster kanin, och vi är många föräldrar som får nostalgiska tårar i ögonen.

Alla dessa barnboksgestalter är ritade av Eva Eriksson, och till några av dem har hon själv skrivit texten.

Den 67-åriga illustratören är en sann veteran och har fått många utmärkelser genom åren. Men hon var ändå lite omtumlad när hon på onsdagen tog emot Region Hallands kulturpris på 75 000 kronor, vid regionfullmäktige på Hallands sjukhus i Halmstad.

– Jag har hållit på i mer än 40 år, men blir ändå förvånad över att få ett kulturpris. Man tänker, ”har jag gjort något kulturellt på sistone?”.

Men det anser många, och i prismotiveringen står det att Eva har givit ”barn och unga en självklar till- och ingång till konstnärlig upplevelse av högsta kvalitet”.

Pristagaren är född och uppvuxen i Halmstad, på Karlsbergsvägen och Ankargatan, och flyttade som 19-åring till Stockholm.

I dag bor hon i Älta, utanför huvudstaden men hon återvänder till Halland varje sommar, närmare bestämt till sommarstugan i Haverdal.

– Men ett år, 1968, var jag otrogen och stannade i Stockhom över sommaren. Men när jag ville hitta en bra badstrand insåg jag vad jag hade lämnat.

Barndomsstaden skymtar även i hennes bok ”Malla cyklar” där bilder för tankarna till Rotundan och Norre katts park.

– De är ritade utifrån vad jag kände, när jag var liten.

Eva må ha ”fyllt pensionär” men fortsätter att jobba, för närvarande tillsammans med sin dotter Lisa Moroni.

– Vi gör små böcker. Det är ett tätt samarbete och efteråt vet vi knappt vem som har gjort vad, säger Eva Eriksson som kan komma att sätta sprätt på en del av prissumman i Halland.

– Det behövs nya fönster i sommarstugan, och eventuellt en liten tillbyggnad.

MEST LÄST