Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Läskompisar. Albin Welin och Karin Buhre gillar att mysa med en bra bok.
Läskompisar. Albin Welin och Karin Buhre gillar att mysa med en bra bok.

En helt ny värld under granen

Hårda paket under granen får oftast barnen att jubla. Men i vår uppkopplade värld kan det vara bra att kombinera den skärmprydda prylen med en avkopplad klapp: en bok. Att läsa är bra för fantasin, tror tioåringarna Karin Buhre och Albin Welin.

När snön lyser med sin frånvaro och pulkor och snowracers står arbetslösa på en alltför grön gräsmatta känns det extra lockande att fly in i en fantasivärld. Med jullovet följer dessutom gott om tid för att krypa upp under en filt i soffan och fälla ner blicken i en bok.

Inför julhandeln har det släppts en massa nya böcker som kan vara en perfekt klapp under granen. Tar inte mycket plats men kan öppna en helt ny värld för den som får den i sin hand – spännande, magisk eller dråplig.

Karin Buhre och Albin Welin, som går i klass 4 på Gullbrandstorpsskolan utanför Halmstad, gillar att läsa och har Harry Potter-böckerna respektive Pax-böckerna som favoriter. Att läsa är bra, det är de båda övertygade om.

– Man får bra fantasi och så lär man sig om nya platser, säger Karin och Albin håller med:

– Sen tror jag man utvecklar sin förmåga att prata och förstå olika ord och sammanhang, tillägger han.

Båda har med minst en bok på sina önskelistor.

– Det är kul att få nya böcker, för då slipper man läsa om de gamla, säger Albin.

– Jag tycker det är kul att läsa men jag vill inte ha för lätta böcker, berättar Karin.

I julklapp önskar hon sig helst ”Harry Potter och hemligheternas kammare”.

– Jag vill ha den illustrerade versionen. Jag har läst hela Harry Potter-serien men har tänkt läsa den igen och då vill jag ha boken med bilder, säger hon.

Albin vill ha senaste boken i serien ”Dagbok för alla mina fans” som heter ”Satsa allt”.

– Jag har läst alla och de flesta har jag läst mer än två gånger. De är roliga, säger han.

Deras önskelistor har varit klara sedan länge, men uppdateras lite efter hand i takt med att årets leksakskataloger blir mer och mer slitna. Även om läsning är ett stort intresse får inte böckerna en topplacering på deras önskelistor.

– Helst av allt önskar jag mig en hund, en golden retriever, säger Karin.

Albin vill väldigt gärna ha en Nerf, alltså ett vapen som skjuter skumplastpilar. Men inte någon vanlig, enkel variant.

– Jag önskar mig en som kan skjuta två pilar samtidigt tolv gånger, berättar han.
Återstår att se om tomten kommer med både platta, oformliga och gnyende paket i år.
 

 

Karins favoritböcker

1. Harry Potter-serien av J K Rowling: ”För att de är magiska och beskriver mycket men är inte jättesvåra att läsa.”

2. Hungerspels-trilogin av Suzanne Collins: ”För att den är spännande och handlar om ett uppdrag och för att handlingen hela tiden går framåt.”

3. Amulette-serien av Kazu Kibuishi: ”För att de är spännande och lätta att läsa.”
 

 


Albins favoritböcker

1. Pax-böckerna av Åsa Larsson och Ingela Korsell: ”Jag gillar dem för att de är roliga, spännande och läskiga.”

2. Dagbok för alla mina fans-serien av Jeff Kinney: ”För att de är väldigt roliga. Jag har läst alla, utom den nya. Jag gillar alla lika mycket.”

3. Robinson Crusoe av Daniel Defoe: ”Det är mycket äventyr och han är på en ö och ska klara sig själv. Jag kanske gillar det så mycket för att jag är scout.”

 

4 bra böcker

Här tipsar Albins mamma Cecilia Welin om spännande jullovsläsning.
 

 

Sanningen om Dixie, del 1

Martin Svensson

B. WAHLSTRÖMS

Dag bor i tråkiga Mönsterås och med hjälp av sin bästa vän Goff och en mexikansk brottarmask satsar han på en karriär som youtuber. Under namnet Dixie ger han sig i kast med strömmen i Emån och hoppar från hustak. Men det blir inte riktigt som han tänkt sig… En rolig och spännande bok som speglar våra barns vardagsliv med allt vad det innebär med tv-spel, mobiler och Youtube. Min tioåring älskar den och nu väntar vi otåligt på att få veta hur det ska gå för Dag.
 


Det vita huset

Petter Lidbeck

Lilla Piratförlaget

Det är sommarlov och Yussef har inget att göra. Tillsammans med de äldre kamraterna Anna och Hellman hamnar han i en härva av inbrott och lögner – och snart är både Yussefs och Hellmans liv i fara. Intensiv spänning som gör det svårt att släppa boken. Min tioåring har gjort Petter Lidbeck till en återkommande gäst i vårt hus och bara jag får vara med på ett hörn är han så välkommen

 


Ava och hunden som kom bort

Monica Zak med illustrationer av Elin Lindell

Bokförlaget Opal

Ava ska flytta till ett hus på landet. Hon hittar dock inga nya vänner, dessutom är Vilgot som går i hennes klass dum och häller vatten i hennes skor. Tur att hon har sin hund Vov. Men en dag står han inte vid bussen och väntar på henne som han brukar. Vart har han tagit vägen? Ava får hjälp från oväntat håll och det hela leder till att flera vänskapsband knyts. En fin och lättläst berättelse för barn i åldrarna sex-åtta år.
Sam och Milo smiter ut på natten

Karin Kinge Lindboe med illustrationer av Elisabeth Moseng

B. WAHLSTRÖMS

Milo ska sova över hos kompisen Sam och det blir en rolig kväll med bad och snack om krokodiler. Men när barnen ligger i sängen och ska sova kommer de på en idé: att smita ut. Det blir en äventyrlig promenad där en pinne blir en orm och en cyklist förvandlas till en tjuv. Spännande mysläsning för barn mellan sex-åtta år.

MEST LÄST