Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/10
ANNONS ▼

Bokälskare fyllde teatern för En kväll för boken

På torsdagen hölls En kväll för boken på Halmstads teater, ett möte mellan författare på scen och den här gången med cirka 500 bok- och läsintresserade bänkade i salongen.

Om man frågade runt bland de förväntansfulla besökarna - medan de samlades i vestibulen till teatern - verkade nya bekantskaper ha större nyfikenhetsvärde än lockelsen att få se och höra en författare som man redan läst.


– Detta är ett bra sätt att träffa nya författare, säger Britt Isidorsson, som ska ta del av kvällen i sällskap väninnorna Solveig Göransson och Eva Hedenberg, samtliga är från Torup.

 

Efter att senast under hösten ha varit på Bokmässan i Göteborg känner hon ett slags privilegium att nu ha ett författarprogram, som En kväll för boken, så pass nära inpå knuten.

 

– Det är bra och fantastiskt att Halmstad har ett sånt arrangemang och att man inte alltid måste bege sig till storstäderna.

 

– HP träffar också Bengt G Karlsson, från Landfästet, i väntan på att sambon Ulla Söderlund lämnar sin kappa i garderoben.

 

– Jag är intresserad av bokläsning, både skönlitteratur och fakta.

 

Det är även i Bengt G Karlssons fall nyfikenheten på de olästa besökarna i författargruppen som drar, berättar han.

 

– Jag har varit på många kvällar för boken. Och redan på 1970-talen, när jag bodde i Göteborg, gick jag på ett liknande återkommande arrangemang där som hette Bokens dag.

 

Arrangemanget i Halmstad började 1950 på biografen Palladium.

 

Hallandspostens dåvarande kulturchef, Rune Gunnarsson, handplockade författarna och spännvidden - som sedan varit ett märke för arrangörerna - var stor: Premiäråret medverkade bland annat Astrid Lindgren, som då redan slagit igenom med bland annat Pippiböcker och de första bullerbyberättelserna, och halmstadssonen Ernst Wigforss som precis, efter en lång minister- och riksdagsmannagärning, var aktuell med första delen av sina memoarer, Minnen.

 

Marianne Holm, kvällens konferencier, berättar att kommittén för arrangemanget försöker hålla koll på höstutgivningen och tar tips från förlagen om författare som står beredda att komma och prata. Paret bakom Lars Kepler, författarnamnet som föddes i en sommarstuga i Falkenberg, har man försökt locka tidigare.

 

 – I fjol passade inte datumen - i år kunde de komma.

 

En kväll för Boken i Halmstad hade Hallandsposten som arrangör, i år tillsammans med Halmstads teater och Halmstads bokhandel. På onsdagskvällen hölls samma författarprogram också i Varberg. 

MEST LÄST