Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Biljetter släpps till HP:s bokfest

I dag släpps biljetterna till En kväll för boken torsdag 9 november. – Det kan vara magiskt att läsa en bok, och det gäller även ett scenframträdande, säger Ulrika Ahlberg, HP:s kulturchef.

Hon är även en av arrangörerna bakom En kväll för boken.

– Vi har en spännande uppställning författare i år, och jag tror och hoppas att även publiken ska tycka det, säger Ulrika.

Årets fem författare är, som HP tidigare har meddelat, Majgull Axelsson, Moa Herngren, Bodil Jönsson, Tina Nordström och Anne-Marie Schjetlein.

– Alla har något som tilltalar publiken, säger Ulrika och fortsätter:

– Majgull Axelsson är en av Sveriges mest omtalade författare, som alltid levererar hyllade romaner. Hon har ett demokratiskt och humanistiskt patos som behövs i dag, mer än någonsin.

– Bodil Jönsson har länge skrivit och pratat om tiden. Hennes tankar väcker många funderingar, och det gäller även Moa Herngren vars senaste roman bland annat handlar om utseendefixering.

– Tina Nordström skriver om mat vilket allt fler är intresserade av, medan Anne-Marie Schjetlein, som har bott i Halmstad, skriver deckare som utspelas i stan.

HP började redan 1950 att arrangera bokkvällar, och Astrid Lindgren var en av premiärgästerna. Evenemanget hette till en början Bokens dag och Litterärt gästabud och hölls i olika lokaler, men sedan 2002 är titeln En kväll för boken och platsen Halmstads teater.

– Det är häftigt att läsa om vilka författare som har varit här genom åren. Det är många av de allra största svenska namnen, säger Ulrika och det är bara att instämma.
Bland de gäster som sedan 1950 har rest till Halmstad kan nämnas Stig Dagerman, Birgitta Stenberg, Per Olov Enquist, Kristina Lugn, Jonas Gardell, Henning Mankell, Kerstin Thorvall, Jan Guillou, Liza Marklund och Björn Ranelid.

Intresset för att se författare på scenen har alltid funnits och det verkar bestå. Vad beror det på?

– Det är helt enkelt en härlig känsla och väldigt inspirerande att höra någon tala engagerat om det hen har skrivit, och det ger en extra dimension när man läser boken, säger Ulrika Ahlberg.

Mer om: Böckerna

De här böckerna presenteras av författarna vid En kväll för boken:

• ”Ditt liv och mitt” av Majgull Axelsson.

• ”Tjockdrottningen” av Moa Herngren

• ”Vad är tid? Och 100 andra jätteviktiga frågor” av Bodil Jönsson.

• ”Tinas kök: grunderna, genvägarna och mina bästa recept” av Tina Nordström.

• ”Döden ingen ser” av Anne-Marie Schjetlein.

HP kommer under hösten att presentera författarna närmare. Förutom de fem medverkar en cellokvartett från Kulturskolan och dessutom delas HP:s kulturstipendium ut under kvällen.

Biljetter kan köpas på Halmstads turistbyrå och på ticketmaster.se.

MEST LÄST