Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Åsa skrev bok om juldagbok

Lågstadieläraren Åsa Jansson ville ha en bok om julen, att högläsa inför sina elever. Därför skrev hon "Juldagboken".

Tindra, 9 år, flyttar med sin familj till ett nytt hus och allt är perfekt, utom att hennes pappa är arbetslös. 

I en garderob, bakom en lönndörr, hittar Tindra en dagbok skriven av Pia – som tidigare har bott i huset. Dagboken skildrar tiden före jul för cirka 35 år sedan, och Tindra kan jämföra Pias upplevelser med sina egna inför julen.

Hur det går för Tindra får man läsa i "Juldagboken", ett debutverk skrivet av Åsa Jansson, lärare i klass 3B vid Fyllingeskolan.

– Jag saknade en bra bok om julen att högläsa inför mina elever, en historia som bland annat förklarar varför vi firar högtiden, säger Åsa som själv är aktiv i Kornhillskyrkan på Vallås.

Är du kritisk mot dagens julkommers?

– Ja, visst har den gått över styr, men boken är inte skriven i polemik mot hur vi firar jul. Jag gillar julklappar, säger Åsa.

Har du läst boken för dina elever?

– Nej, historien känns lite för ny för mig, men jag provar nog nästa år. Men andra lärare har använt boken i sina klasser och jag har fått beröm från såväl kollegor som vänner och människor som jag inte känner. Och barnen har varit positiva – men barn brukar ju vara det.

"Juldagboken" blev till under ett sommarlov.

– Det var fantastiskt roligt att skriva, och det kan kanske bli mer i framtiden. Vi får se hur det går med den här boken, säger Åsa Jansson,

MEST LÄST