Anna Lovdals varma röst färdas mellan scenerna i Halland

Anna Lovdal leder körer och sjunger på egen hand, bland annat Édith Piaf. Hennes värld är full av toner av alla slag, och själv har hon en ständig dragning till första halvan av 1900-talet.

ANNONS
|

Hallandspostens kulturstipendium

Stipendierna går i år till en driftig duo på Halmstads popscen och en artist med en förmåga att förädla bra sånger och göra dem ännu bättre: Jonas Börjesson & Billy Nilsson och Anna Lovdal.

Dragningen till första halvan av 1900-talet märks direkt när vi kommer in i Annas och sambons lägenhet, högst upp i ett gammalt hus i centrala Halmstad. Solstrålar söker sig in genom små takfönster och träffar möbler från mitten av förra seklet, som ett lågt blombord och en stor tv-bänk av märket Bang & Olufsen.

– Jag har köpt några saker på second hand-affärer och annat är arvegods, säger Anna som menar att hon alltid har varit retro.

ANNONS

– Jag dras till musik från tidigt 1900-tal, helst om den har en touch av jazz. Jag gillar modet, stilen, detaljerna...

Din frisyr påminner om filmskådespelerskor från min ungdom.

– Ja, jag har haft page ända sedan barndomen.

Med tanke på Annas 1900-tals-vurm är det föga förvånande att hon har gjort sångprogram om två av seklets mest omtalade artister: Marilyn Monroe och Édith Piaf.

– Jag gillar förstås musiken, men jag har även velat berätta deras historier. Kvinnor hade nog ännu svårare på den tiden än i dag att tas på allvar, och Marilyn Monroe sågs enbart som ett bombnedslag. Det var en bild som hon kämpade emot, och i mitt program hade jag även med hennes dikter.

Och Édith Piaf..?

– Där hade jag först bara tänkt sjunga och prata lite om sångerna, men när jag läste om hennes liv ville jag ta med det. Flera i publiken har blivit starkt berörda och gråtit efteråt.

Det är många hallänningar som har hört Anna sjunga på olika scener, antingen hon har varit ensam, körmedlem eller körledare. De kan också ha sett henne som skådespelare eller hört musik hon har skrivit till pjäser och filmer. Att försöka räkna upp allt hon har hunnit med skulle göra den här artikeln så tung att den sjunker i Nissan. Som en sten.

ANNONS

Det senaste året har Anna lett Hopp-kören, ett 20-tal vuxna som deltar i de halländska uppsättningarna av ”Hopp”. Musikalen handlar om hur vi kan skapa ett hållbart samhälle, och den har framförts i Västsverige, bland annat i Laholm, vid Tall Ships Races och på Kulturhuset i Halmstad.

– Det är rolig musik att sjunga, allt från punkig till klassiska koraler. Dessutom har texterna något viktigt att säga om att värna varandra och världen. Jag tycker att konst och kultur ska ha ett budskap.

Det får man även säga att Team Rickard hade, Halmstadkören som – under ledning av operasångaren och kärleksprofeten Rickard Söderberg – tävlade i TV4:s ”Körslaget” hösten 2013.

Anna var vice körledare.

– Jag lärde känna många nya människor och har fina minnen från den tiden. Det var rätt speciellt att tävla i tv, vi hade långa pauser och sedan kunde någon plötsligt ropa ”In i sminket!” eller ”Ni ska vara på scenen om två minuter!”.

– Vi fortsatte med kören ett tag efter ”Körslaget” och då var jag ledare. Rickard hade inte tid.

Anna har lång erfarenhet av körer. Hon började sjunga tidigt under uppväxten i Snöstorp, men vägen till att leva på musik var inte spikrak. Hon var på väg att satsa på något annat, när hon 1997 blev praktikant vid uppsättningen av ”Trollkarlen från Oz” på Kulturhuset.

ANNONS

Det blev avgörande.

– Jag fick agera och sjunga på scenen och jobba bakom kulisserna, och tyckte om alltihop. Jag insåg att jag trivdes i den världen, säger Anna.

Hon utbildade sig till sångpedagog i Malmö och har sedan dess lärt ut sång och teater vid skolor i Båstad och Laholm.

–Det är kul att undervisa och se unga människor utvecklas, men samtidigt vill jag göra mina egna saker.

Sedan en tid spelar Anna in låtar som hon har skrivit, med hjälp av några Halmstadmusiker och producenten Christof Jeppsson.

– Han ska slutmixa och mastra inspelningarna av två låtar och sedan får vi se vad som händer. Jag kanske lägger ut sångerna på nätet, eller tar hjälp av någon som vet hur man gör det på bästa sätt.

Anna har ett tiotal egna sånger som hon vill jobba vidare med, och vi lär höra av henne vid olika sammanhang i framtiden. Hon framför fortfarande Piaf-sångerna och ett program kallat ”Jazz på svenska”, och direkt efter intervjun ska hon åka till Mellbystrand och repetera barnpjäsen ”Binga” med Strandteatern.

– Det är premiär 3 december på Laholms teater.

Men innan dess väntar fotografering till den här artikeln. HP:s Jari Välitalo har anlänt till lägenheten och han säger att Anna liknar filmstjärnan Louise Brooks (1906–1985).

ANNONS

– Vad roligt, henne har jag skrivit en sång om. Det var någon annan som sa att jag liknade henne, så jag googlade och blev gripen av hennes sorgliga historia. Sången är inte inspelad ännu men den heter ”Luminous Louise”, strålande Louise.

Lite mer om: Anna Lovdal

Ålder: 40 år.

Familj: Sambon Jens. Katterna Chloe, Indy och Maja.

Bor: Lägenhet i centrala Halmstad.

Gör: 60 procents tjänst som sång- och teaterpedagog i Laholm och Båstad, i övrigt artist och körledare.

Kuriosa: ”Jag samlar på klänningar och för några år sedan räknade jag till fler än hundra. De flesta är köpta i secondhand-butiker”.

Juryns motivering

Anna Lovdal är en själfull artist som ger musiken en varm och personlig ton. Den har hon burit med sig i många år och hon fortsätter sprida den, antingen hon tolkar Édith Piaf, svängig soul eller får andra att sjunga ut i en kör

ANNONS