Siri Spont har skrivit en julsaga som utspelar sig bland höghusen. Pressbild.
Siri Spont har skrivit en julsaga som utspelar sig bland höghusen. Pressbild.

Sagor ger julstämning i december

Riktiga sagor hör julen till. I kalenderboken ”En förtrollad jul” är berättelsen förlagd till en vitgnistrande miljonförort, där flyktingbarnet Yusuf längtar efter sin familj. Magi uppstår när vi hjälper varandra, tycker författaren Siri Spont.

ANNONS
|

Ett kapitel varje dag i december, det är tanken med en adventsbok. De senaste åren har de specialskrivna julberättelserna blivit fler. I år blev Siri Spont, pseudonym för Titti Persson, ombedd av Rabén & Sjögren att skriva decembersagan.

- Det kändes otroligt hedrande och lite läskigt. Jag är ingen julfanatiker och har ingen relation till tomten. Men jag tog fasta på aspekten som handlar om att hjälpa varandra, säger hon.

ANNONS

Boken handlar om Martha som bor i ett höghus i en förort. En dag kommer hennes kusin Yusuf och ska bo hos dem, vilket gör att Martha slits mellan sitt samvete och besvikelsen över att behöva upplåta sitt rum. Men förtrytelsen ger vika när det börjar hända magiska saker runt Yusuf. I den förtrollade skogen bortom höghusen finns både troll och dörrar till andra världar.

- Man kan läsa berättelsen på olika vis. Är man barn finns de här trollen men är man vuxen kanske allt handlar lite mer om barnens lek, säger Siri Spont.

Inre kamp

Vid tiden då Siri Spont började skriva julsagan fokuserade hela Europa på flyktingkrisen. På tvärs mot det generaliserande språkbruket som ofta användes ville hon lyfta fram ett specifikt öde.

- Jag ville att folk ska fatta att det handlar om barn som kommer hit. Ofta skriver folk om att de är över 18 år, men det kommer yngre också, som är runt 9–10 år.

ANNONS

Via sitt barn träffade Siri Spont en mamma som inhyste en släkting från Syrien i sitt hem. Själv valde hon Marthas perspektiv och läsaren får se hur flickan brottas med den nya ordningen hemma.

- Det handlar om den inre kampen mellan att vilja göra gott samtidigt som man har traditioner och vanor som man inte vill rucka på.

Lyfter snällhet

Siri Spont bor själv i förorten Skärholmen i Stockholm, och ville ha just förortsmiljö i sin julsaga. Barnen som bor i miljonprogram får alltför ofta möta en negativ bild av sitt hem, tycker hon. Siri Spont satte stort hopp till illustratören Alexander Jansson.

- Han är fantastisk på att göra otippade miljöer sagolika och mysiga, så vi fick till en julkänsla bland höghusen.

Främst vill hon förmedla till barnen att allt blir mycket enklare om vi är snälla mot varandra.

ANNONS

Alla uppskattar dock inte budskapet. På sajten Flashback har det redan startats en hattråd mot henne.

- Men målgruppen för sagan är inte vuxna män med rasistiska åsikter. Kan ett barn känna igen sig är det värt att 100 män hatar mig, säger hon.

Fakta: Fem juliga barnböcker

"Vantarna - en julsaga" av Ylva Karlsson. Illustrationer: Katarina Strömgård

En ovanlig julsaga om den lilla flickan Henrietta, som hör till havsfolket. En dag sköljs hon upp på en strand och fastnar av misstag i människornas värld, hos en familj som inte vill ha henne. Berättelsen om ett ensamt barn i världen, långt borta från sina föräldrar och sitt land, är både aktuell och originell. Julens budskap i ny förpackning med en havsvärld som andas stämningsfull magi.

"En julsaga" av Charles Dickens

Julsagornas julsaga. Den gamle snåle Ebenezer Scrooge tycker att julen kostar för mycket trots att han inte lägger ett öre på den. Men under julnatten möter han tre vålnader. Scrooge minns sin olyckliga barndom och hur han valde bort kärleken för pengarna. Han konfronteras också med familjer i stor nöd som trots allt gläds åt familjens gemenskap. En suggestiv klassiker om varför julen trots allt är viktig.

"Tro på tomten" av Lotta Olsson. Illustrationer: Benjamin Chaud

En kalenderbok om ett år då det blir något tok med julen. Det kommer ingen snö, julgranarna tappar sina barr och stadens adventsstjärnor bara slocknar. Tomten verkar helt enkelt ha tröttnat på människorna. Med glimten i ögat skriver Olsson in sagoväsen och spänning i vardagen.

"Julmysteriet" av Jostein Gaarder

Lille Joakim får en magisk julkalender i en dammig bokaffär. I första luckan finns en berättelse om Elisabet som reser med en ängel i tid och rum. För varje lucka som öppnas får den lille pojken läsa mer om deras äventyr. Fantasi, mysterier och historia i en spännande kombination.

"Jul i stora skogen" av Ulf Stark. Illustrationer: Eva Eriksson

En saga i 25 kapitel om tomten Vrese som bor i en övergiven gård på landet. I skogen hittar djuren en skylt där det står "Tomten till s..." och hjälps åt att tolka det som att tomten ska komma till Stora skogen. Förberedelserna startar, väntan inleds och hos Vrese händer märkvärdiga ting. En komisk twist på en klassisk saga.

ANNONS