Halmstads bokhandlare håller ut

De gick i fädernas spår – och tog över butiken. I dag chefar Ulrika Larsson och Mats Carlsson över varsin bokhandel, en bransch som har blivit allt tuffare. Men bägge två tror envist på boken.

ANNONS
|

Jag träffar Ulrika och Mats en kväll på Halmstads stadsbibliotek. Det är neutral mark för de två bokhandlarna men samtidigt en, minst sagt, lämplig plats när man ska prata böcker.

För det gör bägge två. Gärna.

– Jag har varit i branschen sedan 1978 och boken har dödförklarats med jämna mellanrum. Men den kommer alltid igen, säger Mats.

– Ja, den är något att ta i, rent fysiskt. Boken har ett lugn som inte finns i någon annan media, säger Ulrika.

Man kan säga att duon mer eller mindre lever mellan bokpärmar, åtminstone större delen av dygnet. Ulrika är vd för Akademibokhandeln på Storgatan, medan Mats har samma funktion vid Halmstads bokhandel i hörnet Brogatan-Hantverksgatan. Det är snarlika jobb, men deras väg in bakom disken har sett annorlunda ut.

ANNONS

För Ulrika fanns butiken redan från början.

– Den startades 1936 av min farfar Karl och togs över av pappa Stellan 1969. Jag jobbade extra där i tonåren, men hade inte en tanke på att ägna mitt liv åt böcker.

Ulrika satsade i stället på en karriär som fäktare (mer om det i faktarutan) och bodde under flera år i Stockholm.

– Det var först när jag slutade fäktas, efter millennieskiftet, som jag återvände till Halmstad och tog över rörelsen tillsammans med min bror Magnus.

Mats, som är uppväxt i Göteborg, hade ingen butik i släkten. Men han, liksom pappa Hans och brodern Thomas, jobbade en del inom bokbranschen – och 1989 köpte trion Halmstads bokhandel.

I dag är Mats vd men Hans hoppar fortfarande ofta in och jobbar, 81 år gammal.

– Vi är tätt sammansvetsade inom familjen. Vi försöker undvika bokprat när vi träffas på fritiden, men det är svårt, säger Mats med ett skratt.

Både han och Ulrika kan lätt jämföra hur de har det i dag, med hur det var för papporna, ”på Hans och Stellans tid”.

– När det till exempel kom en ny bok med Guillou beställde man helt enkelt hem en hel pall, och alla böcker gick åt. Det gick att sälja mer än 500 exemplar direkt, utan problem, säger Ulrika.

ANNONS

I dag är det inte lika lätt. Bokhandeln har, i likhet med många andra branscher, genomgått stora förändringar och drabbats av allt större konkurrens. Kunderna kan köpa sina böcker billigare på nätet och de populäraste titlarna finns på bensinmackar och köpcentra.

– Men det är inte det enda problemet, det handlar även om det ut-ökade medieurvalet, säger Ulrika.

– Ja, i dag kan folk ägna en timme varje kväll åt Facebook i stället för att läsa en bok, säger Mats.

Den fallande försäljningen har tvingat bokhandlarna att dra åt bältet, och minska på personalen.

– Vi får hela tiden anpassa munnen efter matsäcken, säger Mats.

– Men vi kör på ändå, säger Ulrika.

Men varför ska folk överhuvudtaget besöka era butiker, i stället för att – enkelt och ekonomiskt – slå sig ner vid datorn?

– Därför att de kan få råd av en kunnig person i butiken. Jag är väldigt intresserad av musik och saknar Skivlagret (Halmstads sista skivbutik som slog igen 2011. red.anm). Där fanns det någon att prata med, som redan hade gjort ett urval bland all musik som gavs ut, säger Mats och tillägger:

– Dessutom gäller det att folk förstår att pengar som spenderas i lokala butiker kommer kommunens invånare tillgodo genom skatte- pengar. Dessutom ger det arbetstillfällen, även åt företag som servar bokhandeln.

ANNONS

Ulrika pratar om att skapa en miljö där folk vill komma in.

– Vi får inte stirra oss blinda på vad vi saknar, utan i stället tänka ”vad har vi att bjuda på? Vad är vår styrka?”. Folk vill ha någon att prata böcker med och de ska förhoppningsvis lämna butiken med ett leende på läpparna, säger Ulrika som tror mycket på överraskningar, som ”kunderna inte har väntat sig”.

– Vi ordnar författarbesök, vi har haft musiker och konstutställningar i butiken.

Nej, de bägge bokhandlarbarnen och numera vuxna affärsidkarna tror på, och trivs bland bok- travarna.

– Det är en rolig och stimulerande miljö. Flera som har jobbat i butiker och byter jobb börjar i stället på förlag, så de blir kvar i branschen, säger Mats.

– Ja, där finns en väldig kärlek och passion, vilket bland annat märks på förläggardagen varje höst i Göteborg. Då är vi alla där och får lyssna på spännande författare, och det är som att gå runt i en godis-butik, säger Ulrika.

De känslorna för boken framstår som en viktig drivkraft för Ulrika och Mats, men frågan är om det i längden är möjligt att ha två bokhandlar inne i centrum, i en stad av Halmstads storlek?

ANNONS

– Det går, så länge vi inte blir fler, säger Ulrika och får en instämmande nick från Mats.

Ni har ju förstås de tre sakramenten att luta er mot, ekonomiskt. Jag tänker på bokrean – som börjar 22 februari – julhandeln och alla sommargäster. Jag var inne i era butiker före jul och då behövde man inte känna sig ensam. Hade ni puls-mätare under de dagarna?

– Nej, men jag hade stegräknare, säger Mats, och tittar på sin smartphone.

– Jag gick 9 228 steg den 22 december. Inne i butiken.

Sommarhandeln måste vara ett extra plus, som bokhandlare i städer med få turister går miste om?

– Ja, och det är roligt. Vi får delvis andra kunder, frågor och önskemål under den tiden, säger Mats.

– Vi ska vara väldigt glada att vi bor i en sommarstad, säger Ulrika.

Fotnot. Bokhandlar kan även kallas boklådor.

Lite om: Ulrika Larsson

Ålder: 48 år.

Familj: Singel.

Bor: Lägenhet i Tylösand.

Gör: Vd vid Akademibokhandeln i Halmstad City som Ulrika driver tillsammans med sin bror Magnus. Bokhandeln har även en filial på Flygstaden.

Egen läsning: ”Jag är allätare som läser av lust men även för att hålla mig á jour, och jag kan ha flera böcker på gång samtidigt – så länge det är olika genrer. En bok som jag alltid bär inom mig är ’Vindens skugga’ av Carlos Ruiz Zafón. Varför? Jo, den har det där speciella”.

Idrott: ”Jag fäktades med värja och var som bäst 1997–1999. Jag var med i landslaget, blev 3:a på en världscuptävling och 8:a vid EM”.

Lite om: Mats Carlsson

Ålder: 53 år.

Familj: Singel.

Bor: Lägenhet högst upp i samma hus som Halmstads bokhandel.

Gör: Vd vid den fristående Halmstads bokhandel som Mats driver med sin bror, Thomas Hagman.

Egen läsning: ”Böcker har varit en ständig följeslagare. Min favorit är ’Brideshead revisited (En förlorad värld)’ av Evelyn Waugh, en bok som jag har läst hur många gånger som helst, men aldrig blir riktigt klar med. Det är en historia där man får fylla i mycket själv”.

Idrott: ”Jag har motionscyklat sedan 1985, 1988 gjorde jag min första Vätternrunda och i år cyklade jag på 9 timmar och 30 minuter. Jag är även tränare i CK Bure och cyklar ofta på Mallorca när jag har semester. Målet är att avverka alla vägar på ön, och jag har kvar cirka 15 procent”.

ANNONS