Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Anja Lagerqvist från Halmstad vill alltid förmedla ett viktigt budskap med sin musik.

Musik med ärligt budskap viktigt för vispopparen Anja Lagerqvist

Anja Lagerqvist har många bollar i luften just nu. Först och främst har hon medverkat i Imagine Hallands final där hon vann två priser. Hon har också släppt en ny singel som handlar om att inte blunda för omvärlden.

Nyligen lyckades Anja Lagerqvist, 20, knipa två priser i musiktävlingen Imagine Halland: En spelning på Gullbrannafestivalen i sommar och en studioinspelning hos Breakout. Men Imagine Halland är inte den enda tävlingen som Anja varit med i. Hon har dessutom medverkat i Sveriges radios ”Svensktoppen nästa” två gånger och 2013 var hon med i Team Rickard, som kom trea i TV4:s ”Körslaget” samma år.

Anjas senaste singel heter ”Trygghetens land” och den spelade hon på Ljusfesten i Halmstad i december. Låten handlar om att inte blunda för omvärlden och att våga se sig om. På samma tema har hon nu även ett samarbete med barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad och projektet ”Skolan mitt i byn”.

– På Andersbergsskolan finns det många barn som känner lite hopp om framtiden. Därför gör vi ett projekt för att barnen ska känna sig betydelsefulla. Det ska spelas in en musikvideo med låten ”We are the world” på svenska och jag ska vara lead-sångerska, berättar Anja Lagerqvist.

En annan händelse som betytt mycket var för tre år sedan då Anja fick möjlighet att åka till Sydafrika med organisationen Star for life.

– Jag fick besöka flera olika skolor som de har startat, där de jobbar mycket med barn och ungdomar för att ge dem framtidshopp. Tillsammans med artister som bland andra Triple & Touch, Måns Zelmerlöw och Molly Sandén var jag också med i en kör under gruppnamnet Star choir Sweden.

Det främsta målet med musiken är för Anja att den ska vara personlig. Därför framför hon helst sina egna låtar, eftersom de egna texterna betyder så mycket för henne. Men hon skulle kunna tänka sig att skriva låtar till andra i framtiden.

– Musik måste kännas ärlig, jag vill förmedla ett budskap när jag står på scen. Oftast är det bara jag och gitarren när jag uppträder så jag har skaffat en loop-pedal som lägger till stämmor, förklarar Anja och tillägger att hennes musikstil är vispop på svenska.

– Vissa tycker att jag låter som en glad Melissa Horn.

Det Anja Lagerqvist tycker bäst om med att skapa och uttrycka musik är själva skapandeprocessen.

– Det är häftigt att jag inte vet vad resultatet blir förrän efteråt. Men jag gillar också ögonblicket när jag står på scenen och får förmedla det jag har inom mig.

I dag kombinerar hon sina framträdanden på festivaler och i andra kultursammanhang med en tjänst som ungdomspraktikant i Snöstorps församling. Förra sommaren uppträdde hon på flera olika platser runt om i södra Sverige och i år kan Anja Lagerqvist se fram emot en miniturné med minst lika många spelningar.

Artikeln publicerades ursprungligen i Halmstad 7 dagar.