Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Socialförsäkringsminister besökte Bruket. Kvinnors sjukfrånvaro är en knäckfråga på Stora Enso i Hyltebruk. Under gårdagen drog Cristina Husmark Pehrsson (M) lärdom av Birgitta Samuelssons resa tillbaka till arbete.

  Minister hittade vad hon sökte på Bruket

  Socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) har haft det hett om öronen i utförsäkringsdebatten. I går besökte hon Bruket i jakt på goda rehabiliteringsexempel.

  Under sitt första besök i Hylte hittade ministern precis det goda exempel som hon letade efter. Birgitta Samuelsson jobbade som truckförare tills diskbråck och nedslitna nackkotor gjorde att hon knappt kunde lyfta armarna längre. Decennier bakom trucken ledde till år av rehabilitering. Sedan fem år tillbaka har hon en 75 procentig tjänst i Brukets laboratorium.

  Birgittas resa började 2002 i en annan mandatperiod, med en annan ansvarig minister. Men för hennes del är det vilja, inte politik, som har skapat en väg tillbaka.

  – Jag har fått lära mig att kämpa och gneta på, även om det gör ont, säger hon och tillägger att en hög smärttröskel och ren styrka gjorde att hon körde på tills det blev stört omöjligt.

  – Till sist kunde jag knappt lyfta armarna. Än i dag kommer problemen tillbaka så fort jag håller upp med träningen, säger hon.

  Under perioden med rehabilitering och omskolning upplevde Birgitta Samuelsson att arbetsgivaren var drivande.

  – Jag hade goda kontakter och gott stöd härifrån, förklarar hon.

  I Hylte finns de som har tappat kontakt med arbetslivet, eller tvingats söka sig vidare. Vad händer med den som inte har stöd från en arbetsgivare?

  – De får vända sig till Arbetsförmedlingen. Introduktionen ska bli en bro mellan sjukskrivning och arbete, förklarar Cristina Husmark Pehrsson, som inte tycker om ordet utförsäkrad.

  – Jag brukar säga omförsäkrad, säger hon.

  Oavsett om man kallar det om- eller utförsäkrad så handlar det om en omdiskuterad lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet. Tiotusentals svenskar som varit sjukskrivna i mer än 18 månader drabbas, varav ett tjugotal i Hylte.

  En anställd på Bruket blev utförsäkrad från nyåret. Hon var tidigare sjukskriven på 25 procent men har nu fått gå tillbaka till heltidsjobb.

  – Det är för tidigt att se hur det fungerar, säger Brukets personalchef Kristina Hedvall, som anser att de nya reglerna pushar sjukskrivna att komma tillbaka, till fördel för arbetsgivaren.

  Under gårdagens möte fick Kristina Hedvall chans att visa ministern hur förebyggande arbete har minskat ohälsotalen på Stora Enso i Hyltebruk. Kvinnor var särskilt utsatta tidigare och bara genom att uppmärksamma problemet har det blivit stadigt bättre sedan 2007.

  Birgitta Samuelsson vill inte säga vad hon tycker om sjukförsäkringslagen som sådan. Men det finns sanningar som slår högre än de olika regeringsalternativen.

  – Alla har olika förutsättningar. Det är många led som krävs för att hjälpa en person tillbaka till arbete, konstaterar hon.