Gården. Lars-Erik Björklund på Snöstorpsgården som har så stor betydelse för föreningens verksamhet.
Gården. Lars-Erik Björklund på Snöstorpsgården som har så stor betydelse för föreningens verksamhet.

Med historia in i framtiden

Midsommarfirande och rotmoskvällar blandas med aktiviteter för nysvenskar. Snöstorps hembygdsförening blev årets förening för att de förmår förbinda dåtid med nutid.

ANNONS
|

Våffelträffar, loppis, bussturer och gårdsvisningar där nya svenskar får lära känna det gamla Sverige är bara ett axplock av allt det som Snöstorps hembygdsförening håller på med. Dessutom träffas ett gäng varje måndagsförmiddag för att fixa med arkivet, hålla ordning på gamla byggnader och språka med varandra.

–Föreningen är väldigt viktig socialt. Det finns de som riktigt längtar till måndagsförmiddagarna, de ger ett sammanhang, säger Lars-Erik Björklund.

Själv har han varit medlem i föreningen nästan så länge han man minnas, men det är först på senare år han har blivit en mer aktiv medlem. Först som medlem i styrelsen och de senaste fem åren som ordförande.

ANNONS

Föreningen arbetar för att bevara artiklar, bilder och berättelser om hur bygden såg ut förut.

–För 50 år sedan fanns inte ett hus på Vallås. Eurostop fanns inte, Kistinge, eller Stenalyckan fanns inte heller. Så det har ju hänt otroligt mycket och det är viktigt att dokumentera det, säger Lars-Erik Björklund.

De senaste åren har föreningen vid flera olika tillfällen liksom ramlat in i projekt som på olika sätt inneburit integrationsfokus.

De har sjungit och dansat små grodorna på Arena hotel, de har visat upp hembygdsgården för asylsökande och nu har de fått förfrågningar om att kanske ta med sig asylsökande ut till ett fornlämningsområde och berätta om den del av historien som är deras specialitet.

–Vi försöker gå försiktigt fram. Initiativen i de här frågorna kommer oftast inte ifrån oss, utan vi går in i projekt som vi får till oss.

Oavsett metod så kan man säga att det ena hittills givit det andra.

Ett projekt har ofta burit iväg till ett annat. Inte minst på grund av alla de möten som uppstår.

–Det är ju när man sitter ned och pratar med någon som den här osäkerheten vissa människor har försvinner, säger Kerstin Nordholm, webmaster i föreningen.

Exakt vad framtiden bär med sig för föreningen, det vet de inte. Inte mer än att de tänker sig att fortsätta förändra och förnya med små försiktiga steg.

ANNONS

Och så vet de en sak till. De vet att utmärkelsen betyder massor. Både för deras eget arbete och engagemang, men också för alla de andra som sliter på.

–Det känns ju väldigt bra. Det är ju bekräftelse för hela styrelsen och för alla de eldsjälar som arbetar att de gör ett väldigt bra jobb, säger Lars-Erik.

ANNONS