Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

_MG_1444.jpg
Kan formge. Matilda Lundin studerade teknikprogrammet på Kattegattgymnasiet med inriktning form. ”Det var en bred utbildning som gav mig en bra grund att stå på”. Kunskaperna hade hon stor nytta av under praktiken på Ikea i Düsseldorf.

Matilda har blivit en riktig fena på det tyska språket

När hon var fyra år blev hon isprinsessa. Några år senare kom fotbollen in i hennes liv. Nyligen har Matilda Lundin kommit hem efter ett halvårs studier i Tyskland. Men reslusten finns kvar...

HP GRATTAR...Matilda Lundin, butiksanställd, som fyller 20 år den 31 juli.

Matilda Lundin är uppvuxen på Brogård i Halmstad och har bott där i hela sitt liv. Efter högstadiet på Östergårdsskolan gick hon teknikprogrammet på Kattegattgymnasiet med inriktning formgivning, ett ämne hon är väldigt intresserad av.

– Det var en bred utbildning som gav mig en bra grund att stå på. Man fick avbrott från det teoretiska och fick jobba mer med det praktiska. Det tyckte jag var bra.

Hon och hennes studiekamrater fick lära sig väldigt mycket, som att bygga modeller av hus med lera och glas som de sedan inredde. De lärde sig också skissteknik och färgsättning.

Efter studenten visste Matilda inte vad hon skulle göra, men så fick hon nys om en kurs i tyska på Internationella skolan i Düsseldorf. Språket hade hon läst sedan sjätte klass, men lite förkovring skadar inte, tänkte hon, så i början av året tog hon resväskan och åkte till Tyskland för att studera tillsammans med 29 andra landsmän.

– Jag fick både komma iväg lite och bättra på tyskan. Det är en helt annan sak att sitta i skolbänken hemma, jämfört med att klara sig själv i ett annat land.

I två månader var det bara plugg som gällde. Under de fyra andra delades tiden mellan språkstudier och praktik ute i verkligheten. Matilda fick praktisera på Ikea i Düsseldorf med att inreda visningsrum och att exponera varor så att dessa blev attraktiva för kunderna.

Matilda rekommenderar ungdomar som är villrådiga efter gymnasiet att ta steget att åka ut i Europa för att studera som hon gjorde.

– Det är ett lagom steg att ta. Man lärde känna många andra människor och fick nya erfarenheter.

Hon talar sig varm för den vackra staden vid Rhen och pittoreska Altstadt med sin gamla bebyggelse.

– Düsseldorf är en stor stad på en ganska liten yta.

Innan Matilda sa ”auf wiedersehen” till stan för att återvända till Halmstad hann hon med att se Eurovisionsfinalen live i maj och dessutom svenska damlandslagets segermatch mot Colombia för några veckor sedan.

Efter hemkomsten jobbar hon på Rusta där hon gör allt möjligt som ingår i ett butiksjobb. Jobba ska hon göra ett tag och tjäna pengar och sedan åka ut i världen.

– Liksom mina intressen varierar resmålen. Antingen vill jag till Australien eller bo i London. Möjligheterna är många, det gäller att bara ta dem.

Redan som fyraåring var Matilda ute på hal is och blev duktig på skridskorna, men slutade tävla i konståkning för ett par år sedan.

– Det är en sport med hård konkurrens och som kräver mycket träning, som minst tränade jag tio timmar i veckan. Nu tränar jag för egen del, men är också tränare för barn och ung­a.

Bollen är hon också vän med. I Snöstorp/Nyhem har Matilda spelat sedan sju- till åttaårsåldern. Hon började som back i flicklagen där hon var med om att vinna DM två gånger. Sedan tre år är hon mittfältare i damlaget som ligger i toppen på division fyra. Efter hemkomsten från Tyskland ska fotbollsskorna på igen och nya tuffa kämpatag väntar på gröna mattan.

Familj: Pappa Bo, mamma Lena, storasyster Amanda, lillebror Lucas och pojkvännen André.

Bor: Brogård.

Intressen: Förutom konståkning och fotboll så är det träning, shopping och att umgås med vänner.

Födelsedagen: ”Den ska jag fira med vänner, släkt och familj”.

MEST LÄST