Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Massivt motstånd på kajen

Det var flera hundra personer som samlades för att skrika ut sina frustrationer över politikernas beslut att sälja deras Najaden.Ceremonin dränktes i burop när Johan Rydén (m) och Ann-Charlotte Westlund (m) skulle överlämna diplom och Halmstads stadsvapen till den norska föreningen.
Strax innan var det ett par hundra samlade och det såg ut att bli en ganska ljummen protest, som enbart skulle kryddas med några plakat. Men efter att Lasse Ohlsson, från Najadens vänner, blåst i sin tuta vällde känslorna över det kravallstaket som kommunen satt upp. Vilket kanske var klokt placerat annars hade det kanske blivit ett par ansvariga politiker som fått sig en kallsup i Nissans vatten.


De tillkallade tre poliserna såg det som sin uppgift att tysta de dånande tutorna, drivna av två kompressorer och avvisa mannen från platsen. Även Lasse Ohlssons lungdrivna tuta gick de och ryckte i. Samtidigt som hyrvakterna från ett bolag som kommunen plockat in fanns mitt i folkhavet och såg sysslolösa ut.


Men när demonstranterna skrek att politikerna skulle skämmas, började Ann-Charlotte Westlund, kommunfullmäktiges ordförande tillika ordförande i polisstyrelsen fråga om de församlade hade tillstånd för sin protest. En fråga som föll platt.
Men en man i publiken levererade ett svar: att hon var en kommunist som inte respekterade demokratin och fria rätten att samlas och protestera.


Efter att politikerna lämnat platsen med eskort ville ett par kvinnor placera sina gravljus vid landgången till Najaden. Men avspärrningarna släppte inte kommunen på vid tillfället och de fick på nåder placera dessa på andra sidan kravallstaketet.


När Najaden lämnar kajen vid slottet är ännu höjt i dunkel, på fredagskvällen är det sagt att bogserbåten anländer till Halmstad. Om norrmännen lyckas få i väg fartyget ikväll eller i morgon bitti återstår att se.

Se bildspelet från protesterna här.