Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Prestigefyllt. Säsongen 2012 som slutade med allsvensk comeback för HBK avslutades med fotbollstennis i Kombihallen, där tränarlaget med Jens Gustafsson (bilden), Torbjörn Arvidsson och Conny Johansson förlorade den avgörande poängen i semifinalen. Nu väntar lagbygget inför återsamlingen den 7 januari.

Många bollar i luften när HBK tog jullov

Det var Halmstads BK:s sista träningspass för i år. Nästa gång spelarna återses skriver vi den 7 januari 2013. Och frågan är förstås; hur många är då tillbaka?

– Jag skulle gärna se allihop. För i den bästa av världar är hela truppen spikad och på plats den 7 januari. Men jag vet att så enkelt är det sällan, säger Jens Gustafsson.

HBK-tränaren har också sin strategi klar.

– Jag kan inte utifrån de som har spelat i år säga att han och han inte håller för allsvenskan. Utan i stället handlar det framför allt om att vässa konkurrensen på vissa positioner.

I går, på passet i Kombihallen som avslutades med lättsam, men prestigefylld fotbolltennis saknades islänningarna Gudjon Baldvinsson och Kristinn ”Kiddi” Steindorsson, Ryan Miller, Michael Svensson, Joakim Wrele, Viktor Ljung och Ardian Rexhepi.

– De är på semester och fick ledigt tidigare eftersom säsongen ändå blev så lång, inflikar Jens.

Men Kalle Johnsson var där för sista gången innan det bär av till Holland och NEC Nijmegen.

Liksom ersättaren Stojan Lukic.

Frågetecknen finns framför honom i backlinjen där Ryan Miller, Johnny Lundberg, Richard Magyar och Christian Järdler samtliga sitter på utgående kontrakt.

– Det som kan tyckas vara lite oroande är ju att backlinjen med utgående kontrakt är de som har den allsvenska erfarenheten. Och ska vi klara oss i allsvenskan måste vi ha spelare som varit med där eftersom det är en så stor skillnad. Titta bara vilket lyft det blev när ”Fagge” (Kristoffer Fagercrantz) kom från Kalmar och hade allsvenskt tempo i kroppen, konstaterar Christian.

Själv stannar Järdler gärna om parterna kommer överens.

– Ja, har man varit med och ramlat ur och sedan tagit upp laget igen skulle det vara kul att få etablera HBK i allsvenskan igen. Så visst är det huvudalternativet eftersom jag i nuläget kan erkänna att jag inte har något bättre. Och nu har jag också fått ett förslag från klubben att ta ställning till.

Även Richard Magyar inledde i går diskussionerna med HBK och enligt vad HP-sporten erfar är det främst den ekonomiska aspekten som kan bli avgörande.

– Det handlar om att väga för och emot. Men det ultimata vore att komma överens med HBK på alla plan, säger Richard Magyar.

– Fast då är det många bitar som ska på plats, den fotbollsmässiga, sociala, ekonomiska så nu ska jag ta semestern på mig för att fundera. Jag kommer att välja den klubb som är bäst för min fotbollsutveckling, säger backtalangen och ler på frågan om han har konkreta bud från annat håll:

– Inga kommentarer...

Jens Gustafsson vet dock vad han vill:

– Jag har fått positiva signaler från samtliga i backlinjen och ser gärna att en talangfull spelare som Richard och jag har en samsyn om framtiden. Sedan handlar det om att komma överens – det är min önskelista contra klubbens ekonomi. Storklubbarna kan gå in och köpa toppspelare i slutet av mars som direkt går in i startelvan och höjer nivån. Men de resurserna har inte vi så ska vi kunna ge varandra rätt förutsättningar för att etablera oss i allsvenskan igen så gäller det att vi är med nu och konkurrerar om de spelarna som vi vill ha.

I nuläget är det, förutom Kalle Johnsson, enbart Ardian Rexhepi som det står klart att han lämnar HBK.

Men lite i skuggan av backlinjens utgående kontrakt sitter även Marcus Antonsson på ett sådant.

– Jag vill väldigt gärna stanna och efter avslutningen mot Sundsvall känner jag mig också lite mer delaktig i det vi gjorde. För det var skönt att få visa vad jag kan när jag fick mer speltid. Annars är det mest inhopp och då går det inte att påverka spelet särskilt mycket.

Nu väntar semester för Marcus och lagkompisarna. Men ligga på latsidan över jul och nyår kan de glömma.

– Jag vill se alla med bättre fysisk status när de kommer tillbaka än nu, fastslår tränare Gustafsson. Inte minst de unga spelarna som är tekniska och skickliga med bollen, men som fysiskt ofta brister.