Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/8

Lyriska fyror fick prova att stå på skidor

Projektet Alla på snö har gjort att fjärdeklassare från hela kommunen fått prova glidet under skidorna. Samtidigt har gymnasieeleverna på Osbecksgymnasiet fått visa sina ledaregenskaper.

Vallåsens skidanläggning ställde upp med liftkort och utrustning för att hjälpa till att skapa nya skidsportsentusiaster. Under två dagar har fjärdeklassare fått lära sig åka skidor på skoltid eller förfina kunskaperna om de redan hade fått kläm på hur man gör.

– Vi har många här som aldrig stått på ett par skidor och barnen ska ta del av att vara ute i friluftsmiljö. Samtidigt handlar det om att vara goda kamrater och heja på varandra, säger Sara Wellbo, lärare på hotell- och turistprogrammet som tog ett steg tillbaka under dagen och lät Osbeckseleverna som går risk- och säkerhetsprofil ta ledningen.

– Vi försöker att hjälpa dem som är helt nya med en skidskola, vissa lär sig snabbt och de som behöver mer tid att lära sig delar vi in i mindre grupper, säger Linn Persson, som annars går på hotell- och turismprogrammet.

Responsen från fjärdeklassarna har än så länge varit en massiv entusiasm. Även om onsdagsvädret var något blött och tjurigt.

– Jag tycker att jag lär mig mycket ledarskap av att vara på plats och faktiskt göra det här, säger Karin Lindgren, som går naturvetenskaplig inriktning.

– Sedan är det skönt att komma ut ur klassrummet också, säger Selma Mellberg, som går samhällsvetenskaplig inriktning.