Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fruktbar metod. Lars Demian bad sina fans om hjälp om bidrag för att finansiera ett album och det fungerade utmärkt. På konvolutet till ”Svenne tills du dör” står namnen på de cirka 200 medproducenterna.

Lars Demians platta finaniserad av fansen

Lars Demians platta ”Svenne tills du dör” är finansierad av hans fans. – Jag är glad och förvånad över att så många bryr sig om gamle Demian, säger den 55-årige artisten.

När jag ringer till Lars Demian sitter han på en buss i hemstaden Stockholm, på väg att hämta sin banjo.

– Jag har haft den inlämnad hos en reparatör, så att den ska bli i toppskick inför turnén. Jag och David Tallroth har premiär den första november i Göteborg, säger han.

Kommer ni till Halland?

– Inte i den första svängen, det blir i så fall efter jul. Vi åkte runt i Halland så sent som i våras.

Miljön på bussen är lite stökig och vi avslutar samtalet. När Söndrumssonen ringer upp lite senare har han bytt fordon, och sitter i en taxi.

Tidigare på dagen har han postat 200 exemplar av sitt nya album ”Svenne tills du dör”.

– Jag skickade dem till mina finansiärer.

Demian fick pengar till plattan genom att vädja till sina fans i våras. Den som betalade 200 kronor fick ”Svenne tills du dör” hemskickad och den som skickade 500 kronor räknades som medproducent och fick sitt namn på konvolutet.

– Jag trodde inte att det skulle ge så mycket men jag fick in hundra tusen, och genom att lägga till lite själv fick jag råd med produktionen.

”Svenne tills du dör” spelades in i Silence-studion i Koppom och i Stockholm, med multiinstrumentalisten David Tallroth och fiolspelaren Magnus Stinnerbom som enda medmusiker.

Dessutom körar Chatta-nooga på plattan, det vill säga Halmstadsystrarna Mia, Ackie och Clara Kempff som 1982 – herregud, det är trettio år sedan (!) – sjöng ”Hallå hela pressen” i Melodifestivalen.

– Turligt nog var alla tre i Stockholm samtidigt, så att vi kunde spela in dem, säger Demian.

Kände du systrarna sedan tidigare?

– Ja, jag spelade i samma band som deras bror när jag var 15 år.

Demian har två releasefester i veckan i Stockholm – på Södra Teatern i kväll och på skivaffären Pet Sounds i morgon – där publiken får höra hans senaste betraktelser över läget i Sverige och världen.

Det känns som om din satir har blivit hårdare.

– Det är nog sant. Men vad ska man göra när EU får ett fredspris? Då gäller det att fläska på om satiren ska matcha verkligheten.

För tio år sedan sjöng du om att festa med kungen i ”Konungens skål”, men på den nya plattan är du ”Drottningens hemlige älskare”.

– Ja, den sista tiden har det skrivits så mycket om kungens partyn, så jag tyckte att även drottningen skulle få ha lite kul.

I titelsången ”Svenne tills du dör” sjunger du ”hör upp nu alla Lassar/uti vårat långa land/vi som lever på ett isflak/in vid Bottenhavets strand”. Du har väl själv blivit en svenne med åren?

– Absolut. Jag sjunger om oss, inte om dem. Man måste se svennigheten i sig själv.

Apropå detta. Senast vi sågs, i somras, hjälpte jag min dotter att sälja jordgubbar i Söndrum, och du sa att jag äntligen hade fått ett hederligt arbete. Du har inte funderat på att skaffa ett sådant själv?

– Nej, jag är 55 år och det är nog för sent att bli hederlig. Jag fortsätter att åka runt och sjunga, säger Lars Demian.