Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bertil Johansson (LP) och Jens Leandersson (SD) befäster Laholmspartiets och Sverigedemokraternas valsammarbete med en handskakning.

Laholmspartiet samarbetar i valet med Sverigedemokraterna

Laholmspartiet och Sverigedemokraterna varvar sina listor i kommun- och landstingsvalet i höst. Men samarbetet är rent valtekniskt, uppger partierna.

Valsedelsalliansen tillkännagavs i går på en presskonferens som Laholmspartiet kallat till. Bara två dagar efter att Sverigedemokraterna i Laholm presenterade en egen lista i HP ritas alltså förutsättningarna om.

– Vi har ett valtekniskt samarbete, men vi har ingen gemensam politik, säger Bertil Johansson, ordförande i Laholmspartiet.

Bakgrunden är att det efter valet kommer att krävas fler mandat än tidigare för att få plats i nämnderna i Laholms kommun. I dag sitter LP på två stolar i fullmäktige och SD på en. Genom att köra tillsammans hoppas de två partierna nå upp till de 5–6 mandat som kommer att behövs för egna nämndsposter.

– Det är de stora partierna som tvingat oss till detta. De försöker stänga ute småpartierna. Antingen får vi stå på tå för dem, eller så får vi inget inflytande alls, säger Bertil Johansson.

Efter förra kommunvalet hade LP ett valtekniskt samarbete med både SD och SPI. Den här gången ville SPI inte vara med.