Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

För långsam handläggning. JO går vidare med sin granskning av åklagarnas arbete i Halmstad. I ett ärende som dröjde 2,5 år från anmälan till åtal riskerar en åklagare att anklagas för tjänstefel.

Långsam utredning tjänstefel av åklagare?

I mars 2007 anmälde en då 16-årig flicka att en 23-åring tog henne på brösten och mellan låren när han var full. Nu granskar JO åklagaren som dröjde med ärendet i 2,5 år.

Den åtalade mannen missbrukar cannabis. Han lever under ”oordnade sociala förhållanden”. Mellan juni 2006 och slutet av februari 2007 var han återkommande gäst i flickans hem. Gång på gång ofredade han henne sexuellt. Hon var rädd och vågade inte somna på kvällarna.

I åtalet mot 23-åringen den 1 oktober förra året beskrev åklagaren brottet så här: ”...genom att vid flera tillfällen med händerna ta på hennes bröst, mellan hennes ben, på ändan, kysst henne på munnen, halsen, kinden och försökt förmå henne att vidröra hans könsorgan med handen, munnen.”

23-åringen nekar till att ha gjort något brottsligt. Under rättegången strax före jul sade han att flickan var med på det han gjorde.

Historien kom fram på sportlovet 2007 efter att flickan mått så dåligt en period att vuxna omkring henne förstod att något var galet. När hon väl berättade ledde det direkt till en polisanmälan. Men med så unga offer får det inte dröja mellan februari 2007 fram till den 1 oktober förra året för att väcka åtal.

När tingsrätten dömde 23-åringen tog man till råga på allt hänsyn till att det gått så lång tid sedan brottet och mildrade mannens påföljd. I domen konstaterar rätten att ofredandet är allvarligt och att det egentligen ligger på fängelsenivå. Men han dömdes i stället till skyddstillsyn med krav att delta i en behandling för sitt missbruk.

Ärendet är ett av flera där unga offer eller misstänkta hamnat i kläm på grund av att åklagarkammaren varit överbelastad. När Justitieombudsmannen, JO, granskade kammarens arbete i höstas ledde inspektionen till en ovanligt hårt formulerad rapport.

Chefs-JO Mats Melin hittade flera allvarliga brister och skrev bland annat i en kommentar: ”...en så lång handläggningstid för beslut i åtalsfrågan är självfallet fullständigt oacceptabel.”

Som en direkt följd av fynden i åklagarnas utredningshögar beslutade JO att gå vidare och utreda om någon enskild åklagare begått tjänstefel när ärenden dragit ut för länge på tiden. JO fokuserar i den nya granskningen på ärenden med offer eller misstänkta som är under 18 år.

Fallet med den 16-åriga flickan och den långa väntetiden är det första ärendet som lett vidare. JO har nu iklätt sig rollen som åklagare och meddelat en av åklagarna vid kammaren i Halmstad att denne behöver en offentlig försvarare.

Beskedet är en föraning om att åklagaren kommer att delges misstanke om att ha begått ett tjänstefel. Därifrån till att JO också väljer att väcka åtal är steget dock långt. Även JO har lång utredningstid och tidigast till sommaren kan den utpekade åklagaren räkna med besked i åtalsfrågan. JO har ytterligare sju ärenden där man granskar om enskilda åklagare i Halland kan misstänkas ha begått tjänstefel.