Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Två generationer HBK:are. Kristoffer Thydell för familjetraditionen vidare som ung högermittfältare i Halmstads BK. Under början av 1960-talet var det farfar Lars-Christer, som då hette Johansson i efternamn, som härjade på den blå högerflanken. Bild: Lina Salomonsson

Kristoffer är Thydell nummer två i HBK

Samma dag som Lars-Christer Thydell gjorde A-lagsdebut i Halmstads BK träffade han sin blivande fru, Kerstin. Fyrtio år senare sliter barnbarnet Kristoffer, 17, för att rädda klubben kvar i allsvenskan.

– Alla matcher är superviktiga nu. Vi måste ta poäng och börja vinna, säger Kristoffer Thydell inför valsöndagens hemmakamp mot Örebro.

Lintotten på högermittfältet har varit en av få ljuspunkter i HBK under den dystra höstsäsongen. Han gjorde allsvensk debut som inhoppare mot Elfsborg och har spelat från start i de tre senaste matcherna.

Det är snabbt marscherat för en talang som inte ens hade en lärlingsplats i A-truppen när året började. Även han själv är förvånad.

– Jag hade inte ens tänkt på det (allsvenskan). Men det är bara kul, säger han.

Men så har han också HBK-påbrå i blodet. Farfar Lars-Christer Thydell (som då hette Johansson) spelade i A-laget i division 2 under tidigt 1960-tal innan skador stoppade karriären redan som 21-åring.

Farfar, som även han var högerytter, gjorde också A-lagsdebut 17 år ung.

– Det var i en träningsmatch 1960. Men jag var två månader äldre än Kristoffer, berättar han när HP-sporten för samman två generationer Thydell på Örjans vall.

På kvällen efter debutmatchen träffade Lars-Christer sin Kerstin. Tillsammans har de fostrat en riktig fotbollsfamilj.

– Vi har tre barn och tio barnbarn – nio av dem har börjat spela fotboll i Snöstorp Nyhem, det tionde är två år och har inte hunnit börja ännu.

Kristoffer Thydell bytte Snöstorp Nyhem mot HBK för drygt tre år sedan. Snart blev det elitpojkläger, landslagsläger och landslagsdebut. I dag är han bokförd för 15 pojklandskamper.

Farfar följer Kristoffer i så gott som varje match och berömmer arvtagarens fysiska, psykiska och fotbollsmässiga kvaliteter, men vet också vad som kan bli bättre:

– Han behöver komplettera med lite mer muskler, träna mer skott och bli aggressivare framför målet. Men han är bättre som central mittfältare, där kommer hans passningsskicklighet fram mer.

Faktum är att Kristoffer aldrig hade spelat högermittfältare innan HBK-tränaren Lasse Jacobsson placerade honom där i den allsvenska debuten.

– Men det är helt okej. Man får springa mer, säger Kristoffer, som har upplevt klivet upp i elitfotbollen så här:

– Det är ganska stor skillnad, på både tempot och fysiken. Det smäller till mycket mer. Men det är bara kul. Jag tycker att jag har utvecklats mycket mer sedan jag kom upp i A-truppen.

Du har kommit in i laget i ett pressat läge. Hur hanterar man det?

– Jag vet inte… det är bara att köra på och ge allting.

Mellan träningarna och matcherna läser Kristoffer andra året på John Bauer-gymnasiet. Han går hälsa- och idrottsprogrammet och har fotboll på schemat fyra gånger i veckan. En av lärarna är förre HBK-målvakten Håkan Svensson.

En annan före detta HBK-profil, tidigare assisterande tränaren Jonas Wirmola, är Kristoffers agent. Karriärmålen har unge Thydell redan stakat ut:

– Först att bli en etablerad allsvensk spelare, efter det att komma utomlands. Drömmen är att spela i La Liga. I Barcelona.

cVi har tre barn och tio barnbarn – nio av dem har börjat spela fotboll.

Lars-Christer Thydell, farafar.