Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ser tillbaka. En retrospektiv utställning med verk av Halmstadkonstnären Günther Teutsch öppnar i helgen på Teckningsmuseet i Laholm. ”Tecknandet uttrycker mer än måleriet”, menar han.

Konstnärsliv på resande fot

Günther Teutsch har haft skissblock och penna med på alla sina resor. Hans bilder från ett rörligt liv visas i vinter på Teckningsmuseet i Laholm.

Kyrkobesökare i Holm utanför Halmstad är väl bekanta med Günther Teutschs verk. Konstnären, som själv bor isamhället, har i två omgångar smyckat kyrkans fönster som numera låter ljuset sila genom bilder av skapelsen, uppståndelsen och dopet.

Skisser och förberedande material till fönstren visas på utställningen ”Som jag ser det” som öppnar på Teckningsmuseet i morgon söndag.

Några dagar före vernissagen visar Günther runt i lokalerna, där väggarna snart är täckta av teckningar. De första bilderna är från tidigt 1950-tal.

– Jag hade sällan tillräckligt med pengar till duk och färg som ung, så teckningen blev det naturliga. Den har alltid följt mig och jag finner att tecknandet uttrycker mer än måleriet, förklarar han och citerar den finlandssvenske konstnärskollegan Henrik Tikkanen.

– Han sa att teckningen är den konstform som står närmast livet.

Günther Teutsch föddes i Rumänien 1931, familjen flydde under andra världskriget och han fick sin utbildning vid Konstakademierna i München och Stockholm, samt hos expressionisten Oskar Kokoschka i Österrike.

Günther kom till Sverige 1956 och till Halmstad 1964. Han är influerad av holländska mästare som Rembrandt och Bruegel och lyfter särskilt fram den förres betydelse.

Till de nyaste verken på utställningen hör bilder av romer i Rumänien. Günther har i år besökt sitt hemland och utställningen är en exposé över konstnärens otaliga resor till Grekland, Italien, Spanien, Turkiet, Indien och Marocko.

Många av bilderna är förknippade med anekdoter, ”alla historier händer utan att jag är förberedd”, säger konstnären samtidigt som han berättar om sjukdomstillbud, köksbränder och ett möte med Ingrid Thulin. Verken föreställer människor och djur han mött och vyer som fascinerat.

I montrar visas välfyllda skissblock och Teckningsmuseets intendent Anne Lang hoppas att utställningen ska inspirera besökarna till eget skapande.

– Folk borde teckna mer, inte minst på resor. Blocket kan bli ett alternativ till digitalkameran.

I samband med att utställningen öppnar berättar Günther Teutsch om sina resor. Duo Jan d’Art underhåller. ”Som jag ser det” pågår till 13 februari.