Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170927-kdbudgetassistans-537449_se.hp_1.jpg
Emma Henriksson (KD) vill satsa mer på assistansersättningen. Arkivbild.

KD vill satsa mer på assistansersättning

Kristdemokraterna vill lägga totalt tre miljarder mer än regeringen på personlig assistans de kommande tre åren. Det är nödvändigt för att klara behoven och för kvaliteten i assistansen som brukarna får, hävdar KD.

- Skälet till att vi gör detta är att det sker ett enormt svek mot de mest svaga, säger Emma Henriksson, socialpolitisk talesperson för KD, om förslaget som finns med i partiets kommande alternativ till regeringens budget.

KD kräver också att regeringen så snart det går tar initiativ för att ändra lagstiftningen om assistans, för att inte fler än de som redan har fått assistans indragen ska råka ut för samma sak. Den större delen av de pengar KD vill skjuta till ska täcka utgifterna för den assistans som dragits in efter några vägledande domar de senaste åren, domar som Försäkringskassan börjat tillämpa med eftersläpning.

På ett år har antalet personer som får statlig assistans minskat med omkring 1 000 personer, ner till drygt 15 100. Omkring halva minskningen antas ha att göra med hårdare tillämpning av vad som anses som grundläggande behov. Fler än tidigare får avslag första gången de ansöker.

KD vill också höja den så kallade schablonersättningen per timme som ges för assistans med 2,2 procent, jämfört med regeringens 1.5 procent. Det behövs för att täcka in kostnaderna för nya löneavtal i branschen, företagen måste kunna behålla bra personal.

- För att behålla kvalitet måste en högre höjning göras, säger Henriksson.

Fakta: Personlig assistans

Lagstiftningen bakom assistansen är en rättighetslag som infördes 1994.

Det var en stor reform och kostnaderna för de stöd den ger rätt till har ökat år efter år.

1994 hade 6 100 personer statlig assistansersättning. 20 år senare var de över 16 000

Ersättningen är till för dem med hjälpbehov över 20 timmar per vecka.

I augusti i år hade 15 156 personer statlig assistans, cirka 1 000 färre än samma månad 2016.

Mellan 2000 och 2015 fördubblades utgifterna från knappt 14 till 29 miljarder kronor, om kommunernas och statens kostnader läggs samman. Den statliga assistansersättningen, den större delen, ökade från drygt 11 till nästan 25 miljarder under samma period. Förra året minskade utgifterna.

Hälften av ökningen till 2015 beror på att fler grupper, genom lagändringar vid några tillfällen, har fått möjlighet till personlig assistans. Det gäller bland annat att personer som fyller 65 år har fått rätt att behålla assistans.

Källa: Regeringskansliet, Försäkringskassan

MEST LÄST