Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

i
Efterlysning. Var är kändisupproret mot terrorismen och de som reser för att ansluta sig till IS, undrar krönikören.

Kändisuppror siktar fel

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Debattartiklar med kändisar som undertecknare har blivit allt vanligare i den svenska samhällsdebatten. Kända svenskar, som har en stor skara följare och fans, gör en stor opinionsbildande insats när de uppmärksammar samhällsfrågor som de anser är viktiga.

I april 2015 skrev ett tjugotal kulturarbetare på DN Debatt för att protestera mot Sveriges värdlandsavtal med Nato. Bland namnen kunde man bland annat lägga märke till rapparna Jason ”Timbuktu” Diakité och Silvana Imam, skådespelaren Rolf Lassgård och regissören Stina Oscarsson.

2011 publicerades ett kändisuppror om klimathotet (Aftonbladet 18/3-2011). För snart sex år sedan deklarerade 46 kulturarbetare att de tar striden för kulturen (Aftonbladet 3/12-2010).

Det har till och med publicerats ett kändisuppror mot sjöfyllerilagen (SvD 5/8-2012)!

Men ingen fråga är så återkommande för Sveriges kändisar och artister som den om flyktingar. Hösten 2015, när flyktingkrisen bröt ut på den europeiska kontinenten, startade Dagens Nyheter kampanjen ”jag delar”. Fotbollskungen Zlatan Ibrahimovic, popartisten Zara Larsson och skådespelaren Mikael Persbrandt var bara några få personer bland de hundratal kända namn som ville visa solidaritet med människor på flykt från krig.

Tidigare i april publicerades ännu ett nytt kändisuppror om flyktingar. 47 kända svenskar protesterade mot regeringens restriktiva migrationspolitik (Aftonbladet 2/4).

Sveriges kändisskara får mer än gärna propagera för en human flyktingpolitik. Men jag kan inte undgå att tänka på varför de inte heller protesterar mot orsakerna bakom varför hundratusentals syrier, irakier, assyrier och kurder flyr sina hemländer?

Kriget i Syrien och Irak exempelvis. Diktatorn Bashar al-Assads militärflyg släpper bomber över civila bostadsområden och den syriska militären torterar oskyldiga. Det våld och hat som Islamiska Staten (IS) sprider i regionen har fått förödande konsekvenser. USA:s utrikesminister John Kerry har erkänt att IS bedriver folkmord på minoriteter.

Samtidigt har omkring 300 svenskar anslutit sig till jihadisterna i det syriska inbördeskriget. Det står klart att vi har ett moraliskt ansvar att stoppa svenska ungdomar från att resa till Syrien för att bedriva folkmord eller slaveri. Men det handlar i allra högsta grad även om vår egen säkerhet i Europa. Återvändande jihadister utgör ett hot mot våra samhällen, vilket den senaste tidens terrordåd i Europa tragiskt nog visat.

Så var är kändisupproren mot terrorismen? Mot al-Assads krigsbrott? Var är debattartikeln med 47 kulturarbetare som kräver att Sverige och omvärlden agerar för att stoppa kriget i Syrien? Varför fördömer inte våra kändisar de svenskar som ansluter sig till folkmördarna i IS?

Visst, vi kan ta emot flyktingar. Men det är ingen lösning. Så länge Islamiska Staten får fortsätta slakta minoriteter och så länge al-Assad får gasa sin befolkning, så kommer kriget i Syrien att fortsätta skörda människoliv. Protestera mot det, svenska kändisar!

MEST LÄST