Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Djurparksägare. Jessica Wendel har nu fått gården godkänd som djurpark, vilket innebär att hon kan fortsätta att utveckla verksamheten. Getterna är alltid populära bland besökarna.

Jessica driver djurpark och lever sin dröm

I Ösarp finns numera Laholms enda godkända djurpark på gården Änglagårdens give and get. Hit är alla välkomna för att uppleva djur och natur.

Långt borta vid horisonten snurrar vindkraftverken. I stallet tuggar hästarna på hö, och getterna som äter nästan allt, knaprar övermogna bananer till frukost.

Änglagårdens give and get är drömmen om ett liv på landet som blev sann för Jessica Wendel och sambon Hasse.

De har nu bott här ett år, och allt sedan dess har gårdens stall och boningshus fyllts på. Hundar, hästar, katter, getter, kaniner och marsvin har flyttat in. Och massor av människor har varit på besök.

– Det har varit min dröm ända sedan jag var liten att kunna erbjuda människor att uppleva livet på landet. Vi mår bra av djur och natur, men alla har inte råd eller möjlighet att skaffa det på egen hand. Då kan de komma hit, säger Jessica Wendel.

Men starten var inte enkel. När Jessica öppnade gården i somras krävdes hon på tillstånd av myndigheterna.

Tillstånden kostade pengar, och Jessica som driver verksamheten helt ideellt, saknade medel.

– Det kostade närmare 10 000 kronor att skaffa tillstånd, men ett företag gick in och stöttade oss. Jag blev otroligt glad, och numera är vi Laholms enda godkända djurpark skulle jag tro, säger Jessica Wendel.

Jessica har redan planer för sportlovs- och påsklovsaktiviteter och till sommaren blir det dagläger för barn från sex år och uppåt.

– De kommer att få rida, pyssla med djuren och lära sig att odla. Vi kanske kan sylta och safta, ja, allt man kan göra på en gård, men enkla saker där alla kan vara med.

Att alla känner sig välkomna är viktigt för Jessica. Hon vet hur det känns att bo i en bil, och hon har frusit en hel vinter i ett lånat hus som hon inte hade råd att värma upp.

– Jag levde i ett väldigt dåligt förhållande under flera års tid. Relationen och mitt självförtroende var helt körda i botten innan jag äntligen beslutade mig för att lämna förhållandet. Men jag hade inget jobb och inget hem.

Till sist mådde Jessica så dåligt att hon försökte ta sitt liv.

– Den ambulansförare som kom ut räddade mig. Hans ord gjorde att jag bestämde mig för att aldrig mer falla så långt ned igen. I dag är jag starkare än någonsin, och jag kan och vill hjälpa andra människor.

Via Facebook och hemsidan får Jessica hundratals mejl och brev varje dag från människor som befinner sig i en liknande situation som hon själv gjorde.

– Jag försöker att svara alla och budskapet är egentligen enkelt. Det går att förändra ett liv man inte mår bra av.

Att träffa en ny man var inte helt enkelt för Jessica. Det tog lång tid innan hon slutade att huka sig om Hasse råkade höja handen för att klia sig.

– Jag försökte också sänka mig själv, inte kunde jag vara något att ha ... men Hasse hade bestämt sig och lyssnade inte på det. Och tur var det. Vi har så roligt tillsammans, och han är mitt stora stöd i allt jag vill göra med gården. Han hjälper några killar som vill komma hit och meka med bilar och han har fantastisk hand med ungdomar.

Jessica har också delat ut kläder, skor och leksaker till behövande. Till sin hjälp har hon flera personer runt om i landet.

– Hittills har vi hjälpt 4 500 personer, och det blir fler hela tiden.

Jessica planerar också att börja föreläsa, och hon har frivilliga samtalsgrupper hemma på gården. Dessutom väntar bröllop med Hasse.

– Vi ska bara bestämma ett datum, säger Jessica.