Kakberg. Coop forum, Bromma. Hyllorna med kakburkar i en svensk livsmedelshall påminner nästan om Jens Assurs bilder av höghus i Sao Paolo. I ”Hunger”                                          porträtterar han såväl några av världens största städer som svenskt matöverskott.
Kakberg. Coop forum, Bromma. Hyllorna med kakburkar i en svensk livsmedelshall påminner nästan om Jens Assurs bilder av höghus i Sao Paolo. I ”Hunger” porträtterar han såväl några av världens största städer som svenskt matöverskott.

Jens Assur visar starka bilder

Alla våra val har betydelse. Som konsumenter kan vi påverka. Det var fotografen Jens Assurs positiva budskap vid en föreläsning, som annars präglades av skrämmande fakta om världsläget.

ANNONS
|

Jens Assur framträdde på måndagskvällen i Malcussalen vid Högskolan i Halmstad, inbjuden av LRF Halland. Det är riksorganisationen som har sponsrat ”Hunger”, fem fotoböcker om bland annat världens monsterstäder och matproduktion.

– Vi skickade böckerna till 1 500 svenska opinionsbildare och hoppades att det skulle avspegla sig i valdebatten. Men de här frågorna hamnade långt ner på agendan, sade Jens som i Malcussalen bland annat visade bilder från världens största – och ständigt växande – städer.

– Just nu pågår den mest genomgripande folkvandringen någonsin. Varje timme flyttar 10 000 personer in till en stor stad. För hundra år sedan var det bara London som hade en miljon invånare, i dag har 25 städer fler än tio miljoner.

ANNONS

Jens bilder från Sao Paolo i Brasilien visade ett enda gytter av höga hus – till synes utan luftfickor.

– Människor flyttar till städer för att få jobb, bli rika och vara aktiva, och det är bra på många sätt. Men de största städerna håller på att haverera, med sopberg och ändlösa bilköer.

– När jag skulle besöka tre platser i Sao Paolo på en och samma dag, tog det åtta timmar.

Den ökade bilismen i tidigare fattiga länder är ett tecken på att allt fler människor får en hög standard. I dag är vi drygt en miljard – ”the golden billion” – men snart är det tre miljarder.

Det är givetvis bra att fler får det bättre, men det kan också få förödande konsekvenser, enligt Jens Assur:

– Om en miljard av de nyrika vill tända en enda glödlampa under en timme varje dag, så krävs det fem nya kolkraftverk. Och det kommer att tändas betydligt fler lampor…

– Men vi kan inte moralisera och kräva att andra människor ska leva på en lägre nivå än oss. Vi får ta ansvar för vår del av världen, sade Jens och var därmed över på den svenska delen i sitt projekt.

ANNONS

– Även vi känner hunger, efter att få äta bättre och konsumera mer, äga större bilar och åka på längre semesterresor.

Ett bokstavligt tecken är förstås mat, och Jens hade fotograferat de groteska födoberg som i dag finns i våra livsmedelshallar, ”stora som flyghangarer”.

Det var hela väggar av burkar med småkakor och tuber med mjukost.

– Samtidigt kastar vi en tredjedel av all mat vi konsumerar, sade Jens som hela tiden levererade den typen av hemska siffror.

– Och jag har inte ljugit en enda gång i kväll, försäkrade han.

Åhörarnas frågor efteråt handlade mest om hyllningar av kvällens huvudperson, i stället för de komplikationer som han själv hade tagit upp. Till exempel att vi måste konsumera mindre – men samtidigt mer för att rädda ekonomin.

Jens pekade dock på flera konkreta saker som vi kan göra för att ställa om konsumtionen – och han tror att det är möjligt.

– Enligt en undersökning av BBC är nio av tio europeer villiga att förändra sina liv, om det leder till en bättre värld.

Efter föreläsningen frågade jag Jens Assur om det inte är tveksamt att bli sponsrad av LRF, en av aktörerna på matmarknaden.

ANNONS

– Det är första gången jag gör ett sådant här samarbete och jag har fått jobba extremt fritt. LRF har inte backat för att lyfta upp de obekväma frågorna.

Jens Assur, född 1970, är frilansfotograf och var tidigare anställd vid Expressen.

Han har bland annat uppmärksammats för reportage från Somalia och om svenska nynazister.

Jens Assur har fått flera utmärkelser och utsågs 1993 och 1995 till Årets fotograf.

källa: Nationalencyklopedin

ANNONS