Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/6

  Jakt blir svinlätt med ny app

  En ny uppfinning ska revolutionera jakten av vildsvin. Det hoppas innovatören Carl Pfeiff som har skapat en app som gör det enklare för jägare och markägare att fodra vildsvin.

  Carl Pfeiff har mer än 25 års erfarenhet av arbete som jakt- och jordbruksförvaltare. Han har arbetat med timerstyrda foderautomater sedan 90-talet och kom på idén för två år sedan när han funderade på hur man kunde förenkla arbetet med foderautomater.

  FeedCon lanserades på jaktmässan Elmia Game Fair i maj i år. Intresset var stort och nyheten spred sig snabbt. Det har redan kommit in hundratals beställningar och i torsdags skickades de tio första paketen ut.

  – Det kändes historiskt, säger Carl.

  Vildsvin förstör mark och grödor och kan vara ett stort problem för många jordbrukare. Stammen ökar stadigt och därför är det tillåtet att jaga vildsvin nästan hela året. Men det är svårt att jaga dem.

  – Vildsvin är intelligenta, skygga och nattaktiva, säger Carl.

  En timerstyrd foderautomat är en maskin som automatiskt vid speciella tidpunkter sprider ut foder som lockar till sig vildsvinen. Ett problem som har varit är att veta om det kommer några vildsvin, när de kommer och hur mycket de äter. Markägare som har sin fodringsautomat stående långt inne i skogen dit man inte kommer med bil kan i dag behöva bära ut foder i tron att det behövs fylla på för att sedan upptäcka att automaten fortfarande är full.

  – Man kan ju planera en hel jakt när hela jaktlaget kommer ut för att upptäcka att grejerna inte har fungerat som de ska och då finns det inte några vildsvin där. Det kostar tid, pengar och miljö att åka ut för att se efter maskinen, säger Carl.

  Hans nya uppfinning FeedCon ämnar bära bot på det här problemet. Det går ut på att koppla samman FeedCon med sin timerstyrda foderautomat för att kunna se och kontrollera allt i en app i telefonen. Man får till exempel veta när fodret håller på att ta slut, om batteriets status och man kan bestämma när ledlampan, som krävs för att kunna se vid jakt, ska lysa.

  – Det här innebär att man kan ha en dialog med foderautomaten. Det är en tvåvägskommunikation, säger Susanne Brannebo, kommunikationsansvarig och affärsutvecklare för Nordic Gamekeeper.

  Nu är målet att erövra den internationella marknaden. Än så länge finns appen på svenska och engelska men nästa år är planerna att utveckla den på fler språk. De har sökt patent och hoppas att få det i höst. Utvecklingen av produkten kommer att fortsätta menar Carl.

  – Vi har börjat på en never ending story. Det här är en världsnyhet.