Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Rickard Söderberg.

”Jag bakar en regnbågstårta”

Gaytenoren Rickard Söderberg vill komma till Halmstad och prata kärlek i moskén. Han tar med sig kaffetermosen och en regnbågstårta.

Rickard Söderberg har något att säga till imamen vid Halmstads moské. Han erbjuder sig att komma på kort varsel och ta med kaffebröd.

– Det finns inga försonande omständigheter kring att förnedra eller hata kärlek. När någon med auktoritet lär ut till unga människor att homosexualitet är ett virus, då kommer jag med kaffetermosen, säger han.

Gaytenoren har skickat ett mail till moskén och nu hoppas på svar.

– Ringer de så släpper jag allt och tar första tåget till Halmstad.

Du skulle ta med fika. Blir det en regnbågstårta?

– Jag hade faktiskt tänkt det. Ger de mig några timmars respit så ställer jag mig och bakar, säger han.

I ett debattinlägg på SVT Opinion beskriver Rickard Söderberg hur han under tidigt 1990-tal fick gå längst in i hörnet på andra våningen i gamla biblioteket för att läsa om den kärlek och de känslor som han kände:

”Där mitt emellan schizofreni och syfilis, fanns boken om sexuella sjukdomar. Homosexualitet. Där fanns jag.”

25 år senare, längre ned på samma gata sitter en imam och säger att homosexualitet är ett virus.

– Det gör nästan ännu ondare bara för att det är på precis samma gata, i mina gamla kvarter. Det är ironiskt, skitjobbigt och jättetråkigt, säger han.

Att påstå att homosexualitet är ett virus visar, enligt gaytenoren, på en skrämmande kunskapsbrist både vad gäller kärlek och biologi.

– Tänk om man hade kunnat bota okunskap med penicillin. Då hade jag kunnat skicka en låda Kåvepenin till imamen så hade den här saken varit ur världen, säger Rickard Söderberg.

Han jämför det med Åke Green, som kallade homosexualitet för en cancersvulst.

– Det finns en stor likhet. Det handlar om män med auktoritet. Då var det en pastor här var det en imam. Men likheten är att de har väldigt stor makt över människor, ungdomar som lyssnar till vad de säger. Har man en sådan position och en sådan makt måste man vara väldigt klok och snäll.

Men för Åke Green blev det väl inga rättsliga konsekvenser?

– Han blev friad, men det var tolv år sedan och jag tror inte att han hade blivit det i dag, säger Rickard Söderberg och framhåller att det inte spelar någon roll om man säger virus eller cancer. Det som är skrämmande är synen på människan och synen på kärleken.

I imamens fall riskerar budskapet att drabba dem som inte har någon annanstans att ta vägen, menar han.

– När människor flyr till Halmstad är det ännu viktigare att moskén är på kärlekens sida, inte intoleransens. Hbtq-flyktingar som kommer hit ska kunna veta att de kan komma till en moské i Sverige och bli respekterade som de är.