Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

image - 1
Besvikna. Lena och Martin Ivarsson, ägare av Martins Gräv, är besvikna över länsstyrelsens beslut om att inte tillåta kameraövervakning mot dieselstölderna vid företaget.

Ingen kamera tillåts trots dieselstölder

För att skydda sina entreprenadmaskiner mot dieseltjuvar, efter återkommande inbrott, har Martins Gräv i Hyltebruk ansökt om tillstånd för kameraövervakning. Men Länsstyrelsen säger nej.

– Det var inte roligt. Vi var tvungna att installerat utrustningen för 30 000 kronor, för att kunna visa hur bilderna blir, men vi måste stänga av kameran. Vi hoppas få behålla skyltarna i alla fall, säger Lena Ivarsson, delägare och kontorschef.

Företaget hade sökt tillstånd för att nattetid och helger kameraövervaka på området där entreprenadmaskiner och utrustning står uppställda efter arbetstid.

Länsstyrelsen har reagerat på att området inte är inhägnat och att allmänheten kan komma gå in där.

– Vi vill utöka arbetsytan på tomten, så det är inte så lätt att sätta upp ett stängsel. Den är i sin helhet på 13 500 kvadratmeter och näst intill omöjlig att övervaka, säger Martin Ivarsson, som konstaterar att man grävt djupa kanter för att försvåra intrång.

Och bilar tar sig inte förbi bommarna.

– Det tar minst tre år innan vi kan sätta upp ett stängsel, säger Lena Ivarsson.

Dieselstölderna är ett återkommande bekymmer.

– Vi har haft besök av dieseltjuvar ett tiotal gånger sedan i maj när vi flyttade till den nya tomten och dessförinnan flera på Verkstadsgatan, säger Martin Ivarsson, delägare och entreprenör som tror att företaget förlorat sammanlagt ett par tusen liter i omgångar.

Det är dessutom svårt att få snabb hjälp.

– Polisen har för lång inställelsetid. Vi tog dieseltjuvarna på bar gärning en morgon klockan halv sex men polisen kom halv tio, efter fyra timmar. Det är katastrof! säger Martin Ivarsson och beskriver hur personalen försökte stänga in tjuvarna med fordon på baksidan.

– De rullade ihop sina slangar och körde över en grushög. Vi har deras registreringsnummer på bilen och vet vilka de är och var de bor, men det händer ingenting. Förundersökningen blev nerlagd.

Dieselstölder har blivit vardagsmat.

– Vi har anmält några gånger men inte alla. Man blir blassé och tar det med en klackspark till slut och är glad om det inte blir skadegörelse, säger Martin Ivarsson.

MEST LÄST