Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Tomteklädd. Den här blir perfekt säger Harpo och visar upp en nätt, fullmatad gran i skogen.

  Harpos jul i Halland

  Grönkål och julgran är två av flera viktiga ingredienser i julfirandet men tyvärr inga inkokta grisfötter. Carina och Harpo Svensson är numera fast rotade i Halland och firar julen på sin hästgård i Slättåkra.

  - Vi har visserligen lägenheten kvar i Stockholm men nu ska vi skriva oss här i Halmstad, säger artisten och travhästentusiasten Jan Harpo Torsten Svensson. Namnet Harpo, efter den välkände komikern i Bröderna Marx, är sedan länge inte bara ett smeknamn utan folkbokfört.

  - Det började nog med att jag i skolan brukade imitera Harpo. Jag hade ett ett signalhorn i armhålan som jag tutade med och jag brukade spela upp små sketcher, berättar mannen bakom bland andra den världskända låten Moviestar. Apropå det har några av hans hästar också blivit något av kungar i fyrfotariket, särskilt kanske den numera pensionerade Harpos King och Pop som sprungit in en hel del segerpremier genom åren. Numera njuter han istället foder och bete i Halland och slipper flänga runt på travbaneovalen.

  Harpos trav- och hästintresse har alltid funnits där, som en dröm om hur man ska bo och hur man ska leva:

  - Att vi sedan år 2000 kunde förverkliga den drömmen är fantastiskt. Nu trivs vi utomordentligt. Det är det bästa vi gjort att flytta hit till Halmstadtrakten, säger Harpo. Och Carina håller med:

  - Jag har inte haft samma stora intresse för travhästar från början men nu är vi lika glada båda två, säger hon.

  Köpet av gården föregicks av att de redan i mitten av 1990-talet började hyra ett hus i Halland. Just den här gården hade de koll på nästan från början:

  - Jag tyckte alltid att den var så fin och välhållen när jag körde förbi. Därför känns det extra bra att vi verkligen kunde köpa den, säger han.

  HP träffar dem mitt under julförberedelserna och följer med Harpo upp i backarna nära gården där de fått lov att hugga en julgran. Carina håller på att förbereda inför att fåren ska avmaskas. Förutom 14 travhästar finns nämligen också ett antal får på gården - andra djur är hund och katter.

  Väl uppe i skogen tvingas vi dock vända, sågen lyser med sin frånvaro. Men då kommer en omtänksam hustru efter i den andra bilen med sågen i högsta hugg.

  Det är sedan ett ögonblicks verk för Harpo att hitta en liten nätt gran som ser ut att passa direkt, tät och fin och manshög.

  - Den här tror jag att vi blir nöjda med. Det är trevligt att få hämta sin egen gran, konstaterar han när den fallit för sågen.

  Till julhelgen kommer främst släktingar till Halland för att fira denna familjehögtid.

  - Vi gör fint ute kring gårdsplanen med granris och röda band kring dörrarna till stallet. Det ska ju se gemytligt ut när man kör fram, säger Carina.

  Julbordet kommer att rymma den traditionella, svenska julmaten. Skinka, sill, köttbullar, Jansons frestelse och kål. Grönkålen intar en av hedersplatserna, trots att det helt klart inte var något som serverades när de båda växte upp på Söder i Stockholm:

  - Nej, det har vi lärt oss att äta här i Halland. Jag älskar verkligen grönkål, säger Harpo och Carina instämmer.

  Om det är något han saknar på julbordet så är det inlagda grisfötter.

  - Det skulle jag vilja ha, men det är inte någon halländsk tradition. Synd, eftersom det är så gott.

  En annan sak de saknar är en viss sorts ljust knäckebröd, lika omistligt vid det Svenssonska julfirandet som skinkan.

  - Svingott, fastslår Harpo.

  Julklapparna?

  - Vi är lite barnsliga med julklappar, särskilt Harpo. Han vill ha paket att öppna, berättar Carina.

  Själv skrockar han lite och säger sig vilja ha klassiska, mjuka paket med raggsockor.

  - Några julcigarrer är inte heller fel.

  Helgen före jul var inbokad för en tysklandsturné för Harpo medan Carina stannade hemma och såg till gården och djuren. Men själva juldagarna är förstås heliga.

  Hans framträdanden i Sverige sker numera främst till bokade spelningar på företag och liknande. I Tyskland har han dock ofta större konserter.

  - Tur att jag är så bra på tyska, även om jag förstås allra oftast sjunger på engelska.

  Frohe Weinachten och Merry Christmas önskar HP.