Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Broberg

"Han stal alltid showen"

Artisten, komikern och konstnären Robert "Robban" Broberg har gått bort, 75 år gammal. Vänner och kollegor minns en varm och generös människa och en lika lekfull som noggrann artist.

Robert "Robban" Broberg, född i Solna 1940, har haft en självklar plats på den svenska musikscenen sedan 1960-talet. Han utbildade sig på Konstfack i slutet av 50-talet och debuterade med albumet "Helrobban blandar och ger" 1966.

- På 60-talet sjöng han på svenska när alla andra spelade rock och sjöng på engelska. Han visade att det gick att skriva begåvade texter i den här genren på ett sätt som ingen annan gjort, säger radioprofilen Stefan Wermelin.

Bland Robert Brobergs mest uppskattade låtar finns "Uppblåsbara Barbara", "Båtlåt", "Opopoppa" och "Jag måste hejda mej". Robert Broberg blev även folkkär genom underhållningsprogram som "Tjejjer" och barnprogrammet "The pling & plong show".

Hans musikalitet och mångfasetterade texter passade perfekt på "Allsång på Skansen".

- Han stal alltid showen när han var på "Allsång", det svåraste var nästan att få hejd på honom.Jag tror inte att det finns ett enda allsångshäfte där han inte är med och artisterna väljer ofta att sjunga hans låtar, säger Gunilla Nilars mångårig projektledare för "Allsång på Skansen".

I slutet av 90-talet gjorde Robert Broberg flera utsålda föreställningar i Globen i Stockholm. Han hade gott om låtmaterial att välja ifrån, under sin karriär släppte han ett 20-tal album. Under en period skrev han musik som drog åt det psykedeliska hållet, med texter på engelska. Ny stil markerade han gärna med att byta artistnamn, exempelvis Zero och Robert Bridgemountain.

Skrev en bok

Att han alltid levererade något nytt var Brobergs främsta styrka enligt gitarristen och vännen Janne Schaffer:

- Han gjorde en föreställning som hette "Morot" och lekte med ordet: mor, rot, oro, otro. Han kunde göra en hel föreställning på ett ord som morot! Han hade fantasi och kreativitet. Det här är en stor sorg och saknad för både mig, familjen och hela Sverige, säger han.

Robert Broberg turnerade 2004 med föreställningen "Gilla läget - jag är fortfarande hungrig", som tog avstamp i hans bok med samma namn. I den skildrar han vikten av att acceptera sitt öde genom en serie självbiografiskt tecknade bilder. Robert Brobergs sista singel, "Rädda mej", kom 2009.

Robert Broberg hade sedan en längre tid tillbaka kämpat med en ovanlig form av Parkinsons sjukdom när han gick bort.

- Han somnade in lugnt och stilla, med barnen omkring sig, säger dottern Ane Broberg till TT.

Marie Fredriksson, sångerska som samarbetat med Robert Broberg.

"En stor konstnär och en härlig människa som kommer att vara saknad. Jag har fina minnen från våra samarbeten och är glad att jag fick möjlighet att jobba med honom", meddelar Marie Fredriksson TT via sms.

Radioprofilen Stefan Wermelin, radioprofil.

- Hans föreställningar var så fruktansvärt välrepeterade. Man fick intrycket av att han improviserade, men på Hultsfredsfestivalen hade han mätt upp scenen exakt så att han kunde snubbla vid rätt tillfälle.Han kunde fråga publiken: "Vill ni ha en kopp te?", och sätta på en kastrull med vatten på scenen. Sedan "hoppsan, det har visst kokat torrt. Jag får sätta på en kanna till". - Han hade räknat ut allt på sekunden och var en lysande scenbegåvning. Senare blev han ju mer allvarlig och seriös, men hade fortfarande kvar den här lekfullheten.

Gunilla Nilars, mångårig projektledare på "Allsång på Skansen".

- Hans ordklyveri och hans intelligens gjorde texterna så mångfasetterade. "Båtlåt" var en självklarhet på "Allsången". Det är nästan förvånansvärt vilken position han har haft kvar i folkets hjärtan, trots att han inte var med under perioder.

Gertrud Stenung, artist som turnerade med Broberg i slutet av 90-talet.

- För mig var Robert Broberg en barndomsidol. Jag sögs fast vid tv-rutan när Zero visade sig. Som tonåring lyssnade jag mycket på "Lockrop" och den senaste tiden, då jag vetat att han var dålig, har jag lyssnat mycket igen. Jag var väldigt imponerad av hans musikalitet, hans röst, hans tajming, hans enorma humor och klokskap i kombination i texterna. Han har påverkat mig mycket mer än jag förstått. - Det kändes naturligt och lekfullt att jobba ihop. Jag minns väldigt väl turnén efter att boxen "57 år på benen - varav 40 år på scenen" kom. Vi spelade på ett stort ställe i Solna, det var jättehärligt.

Tess Merkel, Alcazarmedlem, på Instagram:

"Hela min barndom och vuxna liv har jag fascinerats utav dig Robert Broberg. Tack för alla vackra texter och alla genialiska klurigheter."

Malena Ernman, operasångerska, på Twitter:

"En vän. En hudlös sökare. Och en av våra största ordkonstnärer. Vila i frid Robert Broberg."

Stefan Sundström, musiker, på Twitter:

" Robert Karl Oskar Broberg är död. En hjälte. Lust och kul i stället för pretto o tråk. Saknar honom!"

Föddes som Robert Karl Oskar Broberg i Solna 1940.

Han gick på Konstfack i slutet av 50-talet.

Fick sitt genombrott i SVT-programmet "Hylands hörna".

Debutalbumet, "Helrobban blandar och ger" kom 1966.

Var på grund av sin sjukdom tvungen att tacka nej till medverkan i TV 4-programmet "Så mycket bättre".

SVT hyllar inte Broberg i "Allsång på Skansen" som sänds samma dag som dödsbeskedet kom, uppger Expressen. I stället kommer han hedras i ett extrainsatt program klockan 18.15 på söndag.

MEST LÄST