Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Han stal alltid showen"

Artisten, komikern och konstnären Robert "Robban" Broberg har gått bort, 75 år gammal. Vänner och kollegor minns en varm och generös människa och en lika lekfull som noggrann artist.

Robert "Robban" Broberg, född i Solna 1940, har haft en självklar plats på den svenska musikscenen sedan 1960-talet. Han utbildade sig på Konstfack i slutet av 50-talet och debuterade med albumet "Helrobban blandar och ger" 1966.

- På 60-talet sjöng han på svenska när alla andra spelade rock och sjöng på engelska. Han visade att det gick att skriva begåvade texter i den här genren på ett sätt som ingen annan gjort, säger radioprofilen Stefan Wermelin.

Bland Robert Brobergs mest uppskattade låtar finns "Uppblåsbara Barbara", "Båtlåt", "Opopoppa" och "Jag måste hejda mej". Robert Broberg blev även folkkär genom underhållningsprogram som "Tjejjer" och barnprogrammet "The pling & plong show".

Hans musikalitet och mångfasetterade texter passade perfekt på "Allsång på Skansen".

- Han stal alltid showen när han var på "Allsång", det svåraste var nästan att få hejd på honom.Jag tror inte att det finns ett enda allsångshäfte där han inte är med och artisterna väljer ofta att sjunga hans låtar, säger Gunilla Nilars mångårig projektledare för "Allsång på Skansen".

I slutet av 90-talet gjorde Robert Broberg flera utsålda föreställningar i Globen i Stockholm. Han hade gott om låtmaterial att välja ifrån, under sin karriär släppte han ett 20-tal album. Under en period skrev han musik som drog åt det psykedeliska hållet, med texter på engelska. Ny stil markerade han gärna med att byta artistnamn, exempelvis Zero och Robert Bridgemountain.

Skrev en bok

Att han alltid levererade något nytt var Brobergs främsta styrka enligt gitarristen och vännen Janne Schaffer:

- Han gjorde en föreställning som hette "Morot" och lekte med ordet: mor, rot, oro, otro. Han kunde göra en hel föreställning på ett ord som morot! Han hade fantasi och kreativitet. Det här är en stor sorg och saknad för både mig, familjen och hela Sverige, säger han.

Robert Broberg turnerade 2004 med föreställningen "Gilla läget - jag är fortfarande hungrig", som tog avstamp i hans bok med samma namn. I den skildrar han vikten av att acceptera sitt öde genom en serie självbiografiskt tecknade bilder. Robert Brobergs sista singel, "Rädda mej", kom 2009.

Robert Broberg hade sedan en längre tid tillbaka kämpat med en ovanlig form av Parkinsons sjukdom när han gick bort.

- Han somnade in lugnt och stilla, med barnen omkring sig, säger dottern Ane Broberg till TT.