Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

deltog. Halmstadstudenterna Per Sonberg och Simon Turesson var några av deltagarna i tävlingen Hack for Sweden.

Halmstadbor tävlade i myndighetshack

En app som ska få användaren att träna och ett spel som upplyser barn om historiska fyndplatser. Det var två Halmstadbidrag i tävlingen ”Hack for Sweden” som gick av stapeln i Stockholm i helgen.

Bakom tävlingen står 23 statliga myndigheter och organisationer och målet är att deltagarna ska skapa nya digitala tjänster med hjälp av myndighetsdata.

Johan Svenningsson, Albin Martinsson och Sebastian Marcusson från Halmstadföretaget Dobus hade tagit fram en idé på en app som ska informera användaren när den närmar sig en historisk fyndplats. Målgruppen är låg- och mellanstadieelever och informationen kommer i från Riksantikvarieämbetet.

– Det är en blandning av ett spel och geocaching. När man går runt får man notifikationer på saker i närheten som man kan upptäcka. Om du går nära får du en skattkista där du kan se vad du har hittat, säger Albin Martinsson.

Hur kom ni på idén?

– Det är vanligt att man bara tar data och visar den i grafer men vi ville göra något kul av det. Vi har själva ingen koll på vad som finns runt omkring oss men det finns hur mycket som helst. Jag tror att vi hittade 16 000 grejer bara i Halmstad, till exempel gamla fort och fornlämningar. Om man får reda på att det finns så blir man intresserad.

Ytterligare ett Halmstadlag som deltog bestod av högskolestudenterna Simon Turesson och Per Sonberg. De har tagit fram en appidé som går ut på att guida användaren till områden där det går att träna gratis, exempelvis vandringsstigar.

– Vi ville få folk att röra på sig mer. Stillasittande och inaktivitet är ett stort problem, säger Simon Turesson.

På söndagen delades priser ut i fem kategorier. Även om inget utav Halmstadlagen kammade hem någon av dem var deltagarna nöjda med helgen.

– Det har varit superkul och vi har utvecklats jättemycket. Nu är vi sugna på fler tillfällen, säger Simon Turesson.