Reportageteamet Nils Göran Dahlberg och Göran Odefalk 1963
Reportageteamet Nils Göran Dahlberg och Göran Odefalk 1963

Hallandsposten fyller 160 år i dag

Den lokala tidningen spås oftast en god framtid. Den når läsaren med nyheten om grannens bortgång eller kommunrådets avgång. Älskad och samtidigt hatad och ibland fruktad. Men gud nåde dess chefer den morgon tidningen inte ligger i brevlådan.

ANNONS
|

Hallandsposten fyller den 30 juli 160 år. Detta datum anno 1850 utkom det första lilla blad som var fröet till dagens morgontidning. Det fanns olyckskorpar som spådde att boktryckare Peter Jeunsons tidning inte skulle skulle hålla året ut. Men bladet klarade sig och affärsidén med annonser och nyheter lever och frodas – tidningen är i dag ett av Halmstads äldsta tillverkande företag, kanske det allra äldsta.

Det är inget dåligt resultat för en blygsam liten utgåva tryckt i frakturstil.

I mitten 1800-talet var samhället ett helt annat. 1850 var exempelvis det år då man började använda ångdrivna maskiner men järnvägarna hade ännu inte börjat byggas utan folk färdades med häst och vagn eller till fots. Husaga och spöstraff förbjöds. 1850 var också året då kung Karl XV, kronprinsessan Victorias farfars farfars far, den 19 juni gifte sig med prinsessan Lovisa.

ANNONS

I det första numret av HP finns just en annons där folk erbjuds köpa ett litografiskt porträtt av kronprinsen och kronprinsessan. Det dyraste med ornamenterad ram kostade 32 skilling.

Halmstads folkmängd var detta år 2 761 personer – i dag räknar kommunen 91 000. Människor då som nu har dock det gemensamt att man vill veta vad som hänt och få tips om vad man kan köpa, helst billigt.

Nyhetsflödet 1850 var dock begränsat.

I en notis berättas exempelvis att en svensk bataljon återkommit till Göteborg efter det slesvig-holsteinska kriget 1848-50 vid Danmarks södra gräns.

De lokala nyheterna var än mer sparsamma men det berättas om en person från trakten av Halmstad som rest till Köpenhamn och ”tillhandlat sig hästar för falska Örebro Priwatbanksedlar”. Mannen hamnade i häkte och något av en falskmyntarhärva nystades upp i Röinge utanför Halmstad.

Tidningen har under de 160 åren passerat genom olika ägares händer. Jeunsons förstlingsverk såldes till en annan boktryckare, Christian Emanuel Gernandt som restaurerade och konsoliderade bolaget. Tidningen hade i början av 1870-talet en postupplaga på 370 exemplar.

1873 kunde redaktör Johan A Svensson köpa utgivningsrätten och tidningen. I denna familjs ägo förblev den sedan i över hundra år innan en grupp liberala tidningar köpte det krisdrabbade företaget i början av 1980-talet.

ANNONS

I dag ägs tidningen av Stampenkoncernen och ingår i ett bolag tillsammans med Hallands Nyheter.

Efter ett antal år på tidningen vet jag hur saknad HP kan vara när något på tok med tryck eller teknik. Den senaste tiden har det hänt att tidningen varit några timmar försenad av tryckeritekniska skäl.

En riktig rejäl försening inträffade i slutet av 1990-talet en fredagsnatt när jag tjänstgjorde som nattredaktör. Ett litet relä i tryckpressen satte P för all produktion.

Chefredaktör och vd inkallades samtidigt som sätt att få igång maskinen undersöktes.

Njet.

Det stora eländet till tryckpress stod stumt.

Till slut blev beslutet att trycka i Växjö. Samtidigt anlitades understöd från så kallade call-center runt om i landet.

Efter cirka 18 000 registrerade samtal stängdes dessa. Tidningen kunde sent framåt lördageftermiddagen distribueras, tryckt i Småland.

Tala om att vara efterlängtad - och saknad när den inte kommer.

Men hur ser då framtiden ut för den traditionella tidningen i pappersform?

ANNONS

Chefredaktör Viveka Hedbjörk:

– Det kommer i överskådlig tid framöver att finnas efterfrågan på en produkt i pappersform. Men läsarna kommer att ställa högre och högre krav på kvalitet för att vara villiga att betala. Papperstidningen kan ge en speciell karaktär av eftertänksamhet mitt i en ström av snabbare nyheter i andra medier. Tidningsdöden tror jag främst är ett fenomen i storstadsregionerna.

– Vi ska vara ögat som vakar när andra sover.

I dag firar HP födelsedagen med tårtkalas på kajen nedanför Halmstads slott, från klockan 11.30. Välkommen att fira med oss!

Hallandsposten företräder på ledarplats inget politiskt parti men har en oberoende liberal grundsyn. Upplagan var vid halvårsskiftet i år 31 676 exemplar vilket är 603 fler än vid samma tid förra året. Huvudredaktion finns på Fiskaregatan i Halmstad och lokalredaktioner i Laholm och Hylte. Webbadress: www.hallandsposten.se.

Tidningen har under sin långa historia haft lokaler på fem olika platser i Halmstad med början 1850-1857 vid Brogatan. Fram till 1885 var adressen Vesterlånggatan, nuvarande Köpmansgatan. Fram till 1974 låg HP på två ställen vid Klammerdammsgatan. 1974 flyttade tidningen till nuvarande lokaler på Söder i Halmstad.

ANNONS