Slutar men är inte däckad. Anderbergs däck- och gummiverkstad i Halmstad lägger ner verksamheten efter 54 år. Lasse Anderberg tar sikte mot nya mål i livet.
Slutar men är inte däckad. Anderbergs däck- och gummiverkstad i Halmstad lägger ner verksamheten efter 54 år. Lasse Anderberg tar sikte mot nya mål i livet.

Anderbergs avvecklas i skiftande däckbransch

Var sak har sin tid. Ett klassiskt inslag i Halmstads näringsliv går i graven när Anderbergs Däck efter mer än ett halvt sekel i branschen har monterat sitt sista däck på fälg. Många års hårt arbete i kombination med de mindre gummiverkstädernas begränsade lönsamhet gör att Lasse Anderberg, 59, väljer att avveckla företaget.

ANNONS
|

Däckbranschen har sina begränsningar och bilhandelns allt bredare verksamhetsfält och satsningar på till exempel egna däckhotell slår hårt mot de privatägda och mindre verkstäderna.

– När farsan (Boije) startade firman 1962 höll han till i ett garage under huset hemma på Muraregatan. Han sålde, lagade och monterade däck under ganska primitiva förhållanden. Gräsklippare och campingtält stod också på försäljningslistan. Det har ju onekligen hänt en hel del sedan dess, säger Lasse Anderberg, yngste sonen som övertog företaget 1994.

– Jag var bara tolv år när jag började hjälpa till i verkstaden och har i stort sett varit här sedan dess, tillägger han med ett snett leende.

ANNONS

Anderbergs byggde redan på 1960-talet en egen verkstad och sedan ytterligare en ny på i stort sett samma ställe på Öster i Halmstad. Som mest har man haft fyra anställda på lönelistan. Antalet kunder har varit betydligt fler.

– Kunder har kommit och gått, men hos oss har de flesta bestått, konstaterar han. Genom åren har det skapats många fina kundrelationer och det har varit en bidragande orsak till att vi hållit på så länge.

Anderbergs Däck är en klassisk däck- och gummiverkstad som har moderniserats och utvecklats med åren. Lagkravet om vinterdäck innebar ett lyft för branschen men för små aktörer också extremt höga arbetsbelastningar under korta perioder då bilister ska skifta sina däck beroende på väderlek. Försäljning och bokningar via nätet bidrar också till en förändring i branschen.

– Undantaget de två högsäsongerna, sammanlagt bara ett par tre månader om året, är det inte lika hög sysselsättning för oss som bedriver mindre verkstäder, uppger Lasse. Att jobba med däck är både slitsamt och smutsigt. Jag känner att jag är färdig med det här, vill överge företagandet och yrkesmässigt ägna mig åt något helt annat. Vad det blir, återstår att se…

Någon gång efter årsskiftet avvecklas familjeföretaget. Fastigheten säljs och däckhotellet med förvaring och service övertas av en annan lokal aktör.

ANNONS

– Sorgligt? Tja, kanske lite, men jag känner också en lättnad, säger Lasse Anderberg. Jag är redo att gå vidare i livet.

ANNONS