Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Robert Lundström, miljöenheten vid Hylte kommun, visar på karta var inventeringen påbörjats. Kartnålarna markerar byar där arbetet är klart.

Hälften av avloppen i Hylte duger inte

En ambitiös kartläggning av alla enskilda avlopp har inletts i Hylte. Mycket pekar på att hälften av alla anläggningar inte får godkänt.

Den som exempelvis inte har infiltration i marken som svarar mot nyare krav, måste göra nytt.

- Det här är ett arbete som alla kommuner gör, men som vi kommit igång senare med här. Vi följer direktiv från Havs- och vattenmyndigheten, säger Stefan Andersson, miljöchef i Hylte kommun.

Han uppskattar att det finns cirka 2 000 enskilda avlopp i Hylte kommun. Någon exakt siffra finns inte att ge, även om man i kommunarkivet räknar de som fått tillstånd genom åren.

Stefan Andersson förmodar att det finns oregistrerade avlopp, infiltrationsbrunnar och kanske till och med avlopp som går ut i diken, som anlagts före nuvarande Hylte kommuns bildades i mitten av 1970-talet.

Det är bland annat dessa som Robert Lundström i så fall hoppas hitta. Han anställdes som miljöinspektör i Hylte för ett och ett halvt år sedan och har startat och utför projektet. Alla enskilda avlopp kommer under luppen, även de som tidigare godkänts av kommunen; det är inte säkert att de i dag svarar upp mot nyare krav.

- Vanligast i så fall är att man har en gammal stenkista. Jag förklarar i så fall att det inte kan godkännas. Sen är det upp till fastighetsägaren ordna en anläggning som uppfyller kraven, säger Robert Lundström.

Han talar inte om hur de ska göra eller vad för anläggning de ska skaffa, men förser de som önskar med broschyrer. De som vill ha hjälp får i stället ta kontakt med exempelvis entreprenörer som gräver ned tankar eller infiltration och ansluter det till den aktuella fastigheten.

Inventeringen kom igång på allvar i fjol och då upprättades protokoll från 96 fastigheter. Hittills i år 100. Erfarenheten att hälften behöver förbättring, kommer från dessa.

- Vi har följt Nissans dalgång från norr till söder. Nu följer vi biflöden och tar oss stegvis till ytterkanterna i kommunen, berättar Stefan Andersson.

Med hittillsvarande takt kommer projektet ta 20 år innan det avslutas. Men det är Stefan Andersson nöjd med. 

- Havs och vatten säger att vi ska ha en åtgärdstakt på fem procent. Det klarar vi.

 

Stig Olsteg, Långaryd: "Avgifterna är inte rättvisa"

Stig Olsteg, i Olshult i Långaryd, tillhör de drygt hundra fastighetsägare i Hylte som fått gräva om sitt avlopp. 

Han har protesterat mot de, som han menar, höga avgifter som Hylte kommun tar ut för tillstånd för de nya anläggningarna.

Och han har vunnit en liten delseger: Ett tillstånd som kostat 6 195 kronor blir från och med årsskiftet sänkt till 5 400 kronor.

- Vi har tittat närmare på det här och konstaterat att tillsynen, genom att den görs effektivt, nu tar mindre tid. Vi har inte sänkt timtaxan utan i stället tiden som ingår i beräkningen med en timme, säger kommunrådet Ronny Löfquist (S).

Stig Olsteg låter sig inte nöjas.

- Att de nästa år sänker avgiften blir inte vi som fått betala mer lyckligare av. Vi förväntar oss en kompensation, säger han.

När han uppvaktade kommunledningen i samband med räkningen han fått, om de 6 195 kronorna, kunde han visa på att Gislaved debiterar 4 250 kronor och Ljungby 4 650. Det är kommuner som ingår i ett samarbete med Hylte kring olika tillväxtgärder, där taxor och avgifter kan tänkas ingå.

Även om Hylte nu har i praktiken sänkt kostnaden, via sin omräkning av kalkylen, slutar räkningen ändå en tusenlapp högre än i de smålandskommuner som gränsar till Hylte kommun.

- De kan väl prata med vandra, kommunerna emellan, om de vill vinnlägga sig om att ha ett gott samarbete, säger Stig Olsteg.

Ronny Löfquist genmäler att Hylte visst ligger högre än Ljungby och Gislaved, men lägre i avgiften än Laholm och Halmstad, som för övrigt står modell för den avloppsinventering som görs i Hylte.