Vill bli hörda. Invånare i Fröslida kräver en dialog med vindkraftbolagen och Hylte kommun.
Vill bli hörda. Invånare i Fröslida kräver en dialog med vindkraftbolagen och Hylte kommun.

Grannar höjer rösten för bygdens framtid

Vindkraftbolagen Eon och Benber har stora planer i Fröslida. Men invånarna känner sig överkörda och maktlösa. Nu vädjar de om en dialog med bolagen och kommunpolitikerna.

ANNONS
|

Flera Fröslidabor är upprörda över att de inte fått komma till tals om de planerade vindkraftsparkerna Almeshultet och Örken. Det är inte energiformen i sig som de ifrågasätter, utan tanken på att ha ett vindkraftverk för tätt inpå den egna tomten. Och framför allt kritiserar de vindkraftbolagens ovilja att föra en dialog.

– Vi trodde att vi skulle föra processen framåt tillsammans men de har lagt locket på. För att projektet ska lyckas är det viktigt med öppenhet och delaktighet med oss närboende, menar Peter Karlsson, ombud för ett 20-tal grannar i Fröslida.

Han påpekar att elen som produceras genom vindkraft i dag ökar på elöverskottet i landet, vilket gör att elen istället exporteras. Det är något som irriterar invånarna.

ANNONS

Naturen och tystnaden är värt mycket för invånarna. En vindkraftspark riskerar att förstöra idyllen helt, menar de.

– Om det byggs vindkraftverk går det inte att sälja husen, då är det risk för att bygden dör ut, säger Ulla-Carin Bengtsson.

Oron startade efter en samrådsinbjudan från vindkraftbolaget Benber som delades ut av ägaren när han besökte orten. De berättar att på den tiden hade de varken tillräcklig kunskap eller erfarenhet om vindkraftverk. Ingen förstod att den anspråkslösa foldern var deras chans att göra sina röster hörda.

Invånarna har skrivit yttranden till kommunen men säger sig inte ha fått någon respons. I sitt senaste yttrande till länsstyrelsen kräver de ett samråd för samtliga fastighetsägare, även för dem som inte fick foldern i brevlådan.

– Det viktiga är att det kommer igång en dialog med oss närboende, menar Peter Karlsson.

De påpekar också att flera fastigheter ligger inom avståndsbegränsningen på 1000 meter från de planerade vindkraftverken och att bullernivåerna ligger farligt nära gränsvärdet på 40 decibel.

Deras sammanfattande krav är att både Benbers och Eons ansökan om tillstånd ska avslås. Invånarna upplever dock att de kämpar i stark motvind och att vindkraftsfrågan splittrat ortsbefolkningen i två läger. Nu hoppas de få till ett möte med politikerna i kommunstyrelsen, precis som vindkraftbolagen tidigare fått.

ANNONS

– Vi kan inte påverka vindkraftbolagen utan bara politikerna. De måste komma hit och lyssna på oss. Vi hoppas också att naturvårdsrösterna ska vakna, men de är ju så fokuserade på att vindkraft är en miljövänlig energikälla. Hela processen har gått så snabbt, alla skulle vinna på att stanna upp och fråga sig om detta verkligen är rätt, säger Iréne Wistrand.

ANNONS